Dupa ce timp de o saptamana a fost plimbata de “la Ana la Caiafa” intre Ministerul Justitiei si Parlament, astazi deja celebra cerere de perchezitie a caselor lui Adrian Nastase va fi din nou pe agenda Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

In contextul in care aceasta solicitare, respinsa intr-o prima faza sub obiectia de neconstitutionalitate, va fi acceptata, aceasta va fi inclusa pe ordinea de zi a sedintei de plen, unde va fi dezbatuta si votata.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, sustine ca nu exista nici un temei legal pentru ca Biroul Permanent sa ia o decizie in legatura cu cererea de perchezitie, deoarece, conform Regulamentului Camerei, nu are atributii in acest domeniu. Mai mult, Macovei a precizat ca aceasta solicitare respecta in totalitate dispozitiile din Constitutie.

Conducerea Camerei Deputatilor va lua din nou astazi, in discutie, cererea de perchezitie la doua dintre casele lui Adrian Nastase. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a restituit miercuri presedintelui Camerei solicitarea pentru declansarea procedurilor de incuviintare a efectuarii perchezitiei. Asta dupa ce prima cerere a fost repinsa de Biroul Permanent sub obiectia de neconstitutionalitate.
Daca cererea ministrului Justitiei va fi acceptata de conducerea Camerei, acesta va fi inclusa pe ordinea de zi a sedintei de plen, unde va fi dezbatuta si apoi votata.

Monica Macovei apreciaza ca nu exista nici un temei legal pentru ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sa ia o decizie in legatura cu cererea de perchezitie, deoarece, conform Regulamentului Camerei, nu are atributii in acest domeniu.
Ministrul Justitiei i-a solicitat presedintelui Adrian Nastase sa asigure respectarea intocmai a regulamentului si sa se evite incercarile de tergiversare a discutarii cererii pentru incuviintarea perchezitiei in cadrul Comisiei juridice, de imunitati si disciplina.

Macovei a precizat ca cererea de incuviintare a perchezitiei respecta in totalitate dispozitiile din Constitutie, intrucat Departamentul National Anticoruptie este o structura in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In scrisoarea adresata forului legislativ, ministrul Justitiei precizeaza ca a primit cererea de perchezitie de la procurorii care lucreaza la dosarul in care este invinuit Adrian Nastase, in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala. Acesta stipuleaza ca autorizatia de perchezitie se emite la cererea procurorului si nu a procurorului sef sau a procurorului general, asa cum a invocat Adrian Nastase si cei care au votat pentru respingerea cererii ministerului Justitiei.

Reamintim ca Biroul Permanent al Camerei a decis, in urma cu o saptamana, cu 6 voturi "pentru" si 4 voturi "impotriva", retrimiterea solicitarii de perchezitie a caselor presedintelui Camerei Deputatilor catre ministrul Justitiei, Monica Macovei, pentru a pune in concordanta cererea respectiva cu Constitutia. Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a precizat ca Biroul Permanent a constatat o neconcordanta intre solicitarea Ministerului Justitiei si prevederile articolului 72 alin. 2 din Constitutie, care stipuleaza ca urmarirea si trimiterea in judecata penala, in cazul parlamentarilor, se pot face numai de catre Parchetul de pe langa ICCJ.

PSD anunta un "demers oficial pentru destituirea ministrului Justitiei"

Social-democratii sunt din ce in ce mai nemultumiti de activitatea ministrului Justitiei, Monica Macovei. Potrivit deputatului PSD, Victor Ponta, formatiunea politica pe care o reprezinta va face, in cursul acestei saptamani, un demers oficial in vederea destituirii Monicai Macovei.

"Avem motive suficiente, chiar daca stim ca toti facem greseli. Doamna Macovei a creat un haos in justitie si, cand spun asta, ma refer la pachetul de legi pe care nu a vrut sa il supuna dezbaterii parlamentarilor, dar pe care, dupa asumarea raspunderii guvernamentale, l-a modificat cu ordonanta la 140 de articole. Daca erau dezbateri in Parlament nu erau 140 de greseli, erau poate 10 sau 15, dar nu atatea", a declarat Ponta.
El a acuzat-o pe Monica Macovei ca a folosit Justitia in atacuri impotriva partidelor politice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.