Afacerile ilegale cu flori incep sa se clatine. Politistii bucuresteni au in lucru o adevarata filiera care a reusit sa pacaleasca statul importand garoafe si gerbera din Turcia, insa in documente cheltuielile erau diminuate pentru evitarea achitarii taxelor vamale.

Ancheta declansata in urma cu o saptamana scoate la iveala increngaturi periculoase. Deocamdata, autoritatile au verificat activitatea a doua firme, prin care s-au realizat mai mult de 27 de importuri de la inceputul anului si pana in prezent. Cinci persoane, dintre care trei vamesi, sunt urmarite penal. Urmeaza si altele... Cert este ca reteaua actioneaza de peste un an, iar autoritatile cred ca traficantii au adus ilegal, in Bucuresti, peste 2.000 de tone de flori anual, jumatate din cantitatea importata legal la nivelul tarii!

Potrivit politistilor bucuresteni, cercetarile sunt abia la inceput, fiind necesara stabilirea tuturor legaturilor intre persoanele si firmele care au desfasurat astfel de activitati. Audierile vor incepe la Politia Capitalei, la inceputul saptamanii viitoare, cand patronii de la SC "Romoni 2001" SRL, cu sediul in Bucuresti, sectorul 5, si SC "Lilium" SRL, din judetul Mures, vor trebui sa justifice cu acte legalitatea actiunilor intreprinse. Anchetatorii ne-au precizat ca, pentru documentarea exacta in acest dosar, este nevoie de colaborarea cu autoritatile din Turcia, tara de unde erau aduse florile. "Ca sa stim cu certitudine cata marfa a plecat din strainatate si sa confruntam cu documentele pe care le vom ridica de la cele 2 firme, vom solicita prin comisie rogatorie informatii despre importurile realizate in strainatate. Nu stim sigur daca au fost aduse flori si din Olanda, insa vom afla acest lucru pe parcursul cercetarilor", ne-au declarat surse judiciare, mentionand ca este foarte posibil ca verificarile sa fie extinse si asupra altor persoane. Politistii au stabilit ca TIR-urile cu marfa adusa din Turcia erau declarate in tranzit, de la Vama Giurgiu si pana la Medias. In realitate insa, florile, peste o suta de mii de fire la transportul de saptamana trecuta, erau descarcate in Bucuresti, dupa ce autocamioanelor li se rupeau sigiliile, iar la Medias ajungeau doar actele falsificate.

Datorii vamale diminuate

Prejudiciul in acest dosar nu a putut fi stabilit, iar verificarile se fac in colaborare cu ofiterii Serviciului Cercetari Penale, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
La inceputul saptamanii, Vasile Gheorghe, 51 de ani, din sectorul 5, administrator la SC "Romoni 2001" SRL, Gheorghe Pacurar, 34 de ani, administratorul firmei din Mures, dar si vamesii Lucian Horea Rucarean, 35 de ani, Ioan Nemes, 40 de ani, si Daniela Hanc, 36 de ani, toti din judetul Sibiu, au fost pusi sub urmarire penala. Ei sunt acuzati de folosire de acte falsificate la autoritatea vamala, rupere de sigilii, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals si sunt cercetati in stare de libertate.

Chiar daca se cunostea faptul ca mijloacele de transport ale importatorului nu se afla la punctul vamal, cei 3 mentionau in fals pe declaratiile vamale de import ca s-a efectuat controlul marfurilor.
De asemenea, Pacurar a diminuat in mod ilegal datoriile vamale, prezentand acte falsificate in care nu erau incluse cheltuielile de transport.
Informatiile in acest caz au pornit de la sesizarea ca pretul florilor importate era foarte mic (900 de lei vechi un fir de garoafa!), lucru care inseamna, practic, "spargerea" pietei in domeniu.

Patronul SC "Lilium" SRL se considera nevinovat

Gheorghe Pacurar, administratorul societatii care face obiectul anchetei de la Politia Capitalei, ne-a contactat la redactie, declarandu-ne ca este nevinovat, ca afacerile sale sunt cinstite si ca este posibil sa se incerce "eliminarea" sa de pe piata de adevarata mafie a florilor. "Am acte care dovedesc faptul ca am platit taxe vamale si le voi pune la dispozitia organelor de ancheta", a spus Pacurar. Este posibil ca acesta sa fie folosit drept "paravan" in toata aceasta filiera, insa, pana la proba contrarie, a fost pus sub urmarire penala. Cert este ca firma SC "Lilium" SRL are, conform Registrului Comertului, sediul expirat. Firma a primit personalitate juridica in 2005, are codul unic de inregistrare 17153513 si de la infiintare nu a mai facut mentiuni la Registrul Comertului.

Import ilegal cat jumatate din importurile legale pe toata tara

Conform unor calcule estimative, contrabandistii au importat ilegal, intr-o luna si jumatate, 204 tone de flori.
Deci, anual, reteaua ar fi traficat aproximativ 2.000 de tone de flori. Imens, putem spune, daca avem in vedere statisticile Ministerului Agriculturii, care spun clar ca legal se importa anual 4.000 de tone de flori.
Un calcul simplu ne arata ca filiera noastra ar fi importat ilegal cat jumatate din tranzactiile legale pe toata tara!


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.