Deoarece confiscarea averilor ilegale presupune ani de tirit prin instante, Adriean Videanu si Sebastian Bodu propun o lege prin care vor sa le impoziteze cu cota unica.

Un proiect de lege privind controlul averilor este aproape finalizat si, in cel mult doua luni, ar putea fi adoptat daca se hotaraste ca ordonanta de urgenta, si nu ca lege aprobata de Parlament, a declarat ieri presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu.

"Noi vom controla diferenta dintre valoarea averii dobindite si impozitele platite. Aceasta diferenta va fi impozitata cu cota legala de 16%. Nu este o taxa noua, ci un impozit care trebuia sa fie platit mai de mult. E mult mai usor sa iei banii pe taxa decit sa te pierzi prin procese interminabile", a afirmat Bodu, prezent la sedinta de bilant a Garzii Financiare pentru anul trecut. El a precizat ca vor fi verificati nu numai demnitarii si functionarii publici, ci si orice contribuabil care nu poate sa justifice diferenta dintre impozite si avere. "Daca se vrea impozitarea, ANAF o poate face. Este cea mai buna varianta, insa agentia fiscala nu poate confisca averile. Daca se doreste acest lucru, trebuie creata o entitate separata", a mai spus Bodu.

Verificati si donatorii

Decizia de constituire a acestei legi a fost luata inca de luni in sedinta Biroului Permanent al PD. Initiativa este una mai veche, propusa inca de acum un an, din februarie, de Adriean Videanu, pe vremea cind era vicepremier. "Totul se reflecta in avere. Daca pina la constituirea averii sint pirghii legale de control asupra modului in care a fost realizata acea avere, trebuie instituit un mecanism eficient pentru verificarea cuantumului de impozite platit aferent averii detinute. Daca averea este realizata prin interpusi, prin donatii, sa se extinda aceasta verificare si la cei care au contribuit la averea finala", a declarat presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, adaugind ca de forma finala a proiectului se ocupa presedintele ANAF, Sebastian Bodu, si ministrul Justitiei, Monica Macovei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.