Iranul ne vede si pe noi vinovati in scandalul caricaturilor profetului Mahomed si, de aceea, l-au convocat la ministerul lor de Externe pe reprezentantul roman la Teheran.

Caricaturile au fost publicate initial intr-un ziar danez si apoi preluate in mai multe tari europene, inclusiv in doua cotidiene din Romania. Celelalte ziare romanesti, inclusiv Curierul National, au considerat ca reproducerea acestora nu se justifica pentru ca nu ar duce decat la o inflamare si mai accentuata a revoltei musulmanilor si pentru ca jignesc profund sentimentele religioase ale acestora. Actul celor doua cotidiene romanesti a fost insa de ajuns pentru a intra in atentia Iranului, tara in care protestele au fost cele mai violente si au dus la incendierea, de catre sute de protestatari, a Ambasadelor Danemarcei si Austriei.

Miercuri, Mircea Has, insarcinatul roman cu afaceri si principalul nostru reprezentant diplomatic in Iran, a fost convocat la ministerul de Externe de la Teheran. Lui Has i-a fost prezentat protestul oficial al Guvernului iranian fata de republicarea caricaturilor in presa romaneasca, care sunt "insultatoare fata de sfantul profet al Islamului". Potrivit agentiei iraniene IRIB, intr-o intalnire cu seful oficiului iranian pentru Europa Centrala si de Nord, "Has a exprimat regretul pentru publicarea caricaturilor ofensatoare in presa europeana. Has a spus ca religiile si natiunile nu ar trebui sa fie insultate sub pretextul libertatii de expresie. El a mai spus ca presedintele roman Traian Basescu a facut, de asemenea, apel catre presa sa evite publicarea desenelor jignitoare ce nu respecta sentimentele religioase, mai noteaza sursa citata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.