Dupa ce a planificat cu meticulozitate rapirea celor trei jurnalisti romani pentru a abate atentia anchetatorilor de la cauzele in care era cercetat, inculpatul Omar Hayssam a incercat sa impresioneze judecatorii care urmau sa solutioneze recursul depus de aparatorii sai impotriva masurii de mentinere a sa in arest.

Desi prezenta sa nu era necesara judecarii cauzei, el a fost adus cu perfuzii, in fata sediului instantei supreme, de o ambulanta escortata de jandarmi.
Operat recent de cancer la colon si aflat in convalescenta, inculpatul Omar Hayssam a fost adus, ieri dimineata, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, desi, potrivit legii, magistratii puteau decide asupra recursului sau impotriva mentinerii in arest si in lipsa arestatului.

Slabit si cu o perfuzie la mana, Omar Hayssam n-a putut cobori din ambulanta, motiv pentru care si-a chemat avocatii pentru a le cere sa solicite judecatorilor sa se intoarca la Spitalul Penitenciar Rahova. Aratandu-se surprinsi de aparitia clientului lor, aparatorii le-au transmis mesajul magistratilor Sectiei Penale, aratand ca starea de sanatate a lui Hayssam nu-i permite acestuia sa stea in sala de judecata. Omar a semnat citatia, fiind o procedura procesuala, dupa care a fost dus catre locul de detentie.

Posibila suspendare a dosarelor

Cum era de asteptat, instanta a judecat in lipsa lui Hayssam cererea de revocare a masurii de arestare preventiva din motive medicale, judecatorii urmand sa decida asupra acestei solicitari in cursul dupa-amiezii de ieri.
Omar Hayssam a fost arestat in aprilie anul trecut, sub acuzatie de frauda, ulterior fiind inculpat pentru terorism, procurorii apreciind ca el ar fi pus la cale rapirea a trei jurnalisti la Bagdad. Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, in 9 ianuarie, ca Omar Hayssam sa fie supus unei expertize medico-legale, in baza concluziilor specialistilor instanta urmand sa se pronunte asupra cererii de revocare a arestarii sirianului si de suspendare a proceselor acestuia.
Anterior, in urma unei solicitari a avocatilor catre CAB, un complet de judecata admisese ca omul de afaceri sa fie expertizat de medici, dupa ce medicul curant de la Sptalul Penitenciar Rahova a constatat ca arestatul sufera de cancer la colon.

Diagnosticarea lui Hayssam ar putea determina suspendarea celor trei procese penale, respectiv cel privind rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak, cel referitor la afacerea Volvo si privatizarea Foresta Nehoiu.
Avocatii lui Hayssam au sustinut ca nu mai subzista temeiurile in baza carora a fost luata masura arestarii preventive. Totodata, ei au invocat faptul ca eventuala eliberare a sirianului nu ar avea consecinte asupra sigurantei publice, avand in vedere starea precara de sanatate a acestuia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.