Moartea japonezului Hajime Hori a declansat in Bucuresti un razboi de supravietuire a speciilor: oameni contra maidanezi. Pentru cele sase echipaje de hingheri principalii adversari nu sint ciinii, ci cetatenii care isi cer „ciinele blocului” inapoi, ca sa-i dea drumul la loc, pe strada.

Pe japonezul Hajime Hori l-a costat viata ceea ce pe un roman de inaltime obisnuita l-ar fi costat doar niste injectii antirabice in burta. "Dinsul era tare slabut si micut de inaltime, iar ciinele l-a apucat de picior mai de sus, asa i-a prins artera femurala. Si pe altii i-au mai muscat pe aici ciinii, dar de gamba", isi explica una dintre vecinele japonezului tragedia. Gasca de ciini care-si faceau veacul pe bulevardul Titulescu, din care facea parte si ucigasul lui Hajime Hori, era tinuta in viata de mila locatarilor si a angajatilor firmelor din zona.

"Probabil ca duminica nu le-a dat nimeni de mincare, ca oamenii n-au venit la serviciu, si de aia au devenit agresivi", crede Adriana Niculescu. "De obicei, dinsul nu intra prin spate la Nippon Consult, cum a facut-o acum, ci prin fata, pe la bulevard!", adauga ea.

Japonezul nu se temea de ciini

Andrei Tanase, lider de sindicat la fabrica de rulmenti din Alexandria, preluata de Koyo SA, unde Hajime Hori a fost pina acum trei ani presedinte, isi aminteste ca japonezul nu se temea de ciini. "Aveam multi in curtea fabricii si nu i-a fost niciodata frica de ei". Desi la fabrica erau pe pozitii opuse, unul presedinte, celalalt - sindicalist, Andrei Tanase il regreta si in ziua de azi pe Hajime Hori: "Era un om foarte bun si foarte maleabil, daca simtea ca esti bolnav iti aducea el medicamente. N-am avut un adversar in el, ci un partener de discutie".

Directorul unei companii de consultanta cu afaceri in Japonia nu-l vede pe Hori cu ochi asa de buni: "Cind am vazut ce s-a intimplat, m-am gindit ca maidanezul ala a fost justitiar. Avea un stil autoritar, medieval de management".

Ecarisaj cu toporul in portbagaj

Dupa ce duminica seara japonezul Hajime Hori a fost ucis de un maidanez, Primaria si-a scos pe teren toti hingherii. Adica vreo 15 "prinzatori de ciini", imbarcati in patru Dacii-papuc obosite, inarmati cu "crose" cu lat metalic la capat. Obositi dupa raidul de noapte, cind "ne-au pus sa cautam un ciine in tot orasul", ca sa fie razbunat japonezul, hingherii erau constienti ieri ca oricum alearga in zadar: "Daca prindem 50-40, o sa fie inapoi pe strada, a doua zi! Vin oamenii si zic ca e ciinele lor, ca ei raspund de el", se plinge unul dintre hingheri de legea aiurita.

Daca ecarisajul ar avea masini negre, ai putea crede ca sint vreo echipa de soc a Mafiei. Merg in coloana, se dau jos toti deodata si tabara pe maidanez. In zona Titulescu, scandalul iese imediat. Un ciine alb e prins in lat si incepe sa schelalaie. "E ciinele meu, mi l-ati luat din poarta!", sare o femeie. Ii tin isonul doi negriciosi: "Ati venit ca a murit japonezu’ ", zice, nervos, unul dintre ei, si ii arde un sut unui hingher, dar se potoleste rapid cind vede ca e coplesit numeric de baietii cu "lassouri". "In fiecare zi e asa! Asta nu-i nimic, am avut batai cu strigaturi, sticle si topoare. Avem si noi unul in masina!", zice Constantin Boanta, hingher experimentat.

Pedeapsa divina si lunetistul

In parcarea Guvernului, un maidanez isi gaseste scaparea printre tufele institutiei, unde hingherii nu au acces, pe motiv de jandarmi. In parcul Kiseleff, 15 oameni iau prin invaluire un grup de sase ciini, dar abia reusesc sa-l inhate pe unul mai speriat. "Domnule, eu asa stiu, ciinele sta legat la poarta si pisica sus in pod", le da dreptate hingherilor o batrina.

Pe Titulescu, in fata sediului BCR, un potential ucigas al cetateanului japonez este saltat cu latul direct din somn. "Dom’ne, nu vezi ca are zgarda?! E ciinele blocului!", incearca un barbat sa-l scape de hingheri. "O sa va pedepseasca Dumnezeu! Sinteti niste porci cu minte scurta! D-aia musca, ca oamenii ii inraiesc! Mie nu mi-e frica de ei", se revolta si o domnisoara blonda.

Linga Lacul Morii, la "Coltul vesel", o colonie de maidanezi se reproduc in liniste. "Georgele, stai pe mijloc!", urla hingherul Boanta, dar cursa dintre om si ciine e un fel de intrecere intre Logan si Ferrari. Florian Micsulescu, cel mai vechi hingher din trupa, nu mai rezista si scoate mindria ecarisajului bucurestean, singura pusca cu luneta din dotare. Sageata cu tranchilizante intra in piciorul de maidanez, dar fara efect. "Asta e, sint substante romanesti! Pai cind au venit austriecii, cadea ciinele dupa citiva metri!", spune Florian.

Cu masinile pline de raufacatori canini, hingherii se retrag pleostiti la baza din Theodor Pallady, siguri ca in curind vor fi chemati la aceleasi adrese, sa prinda aceiasi ciini, intre timp eliberati de cetateni care spun "eu raspund daca musca pe cineva".

Muscaturi de cinci milioane de euro

In ultimii patru ani, tratamentul celor peste 53 de mii de bucuresteni muscati de ciini a totalizat mai mult de cinci milioane de euro. Numai in 2005, la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", din Bucuresti, s-au prezentat 14.592 de persoane "capsate" de coltii patrupedelor. "Tratamentul unui asemenea pacient variaza intre doua si patru milioane de lei, dar daca este vorba de un caz mai grav, ce necesita un ser special, el poate ajunge la 14 milioane de lei", spune Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului.

Frecventa cu care bucurestenii sint muscati de ciini difera insa de la anotimp la anotimp, vara inregistrindu-se si 150 de cazuri pe zi. "Iarna sint mai putine cazuri, deoarece ciinii stau mai pititi", adauga Cercel. Medicii sustin ca in zilele racoroase in medie sint muscati de catre maidanezi in jur de 80 de bucuresteni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.