Desi in decembrie trecut Romania a pus la dispozitia Statelor Unite patru baze militare, americanii isi vor face aparitia abia in vara anului viitor, urmind ca rotatiile regulate de trupe sa inceapa in 2008.
Primii militari americani care vor folosi bazele romanesti vor sosi in tara in vara anului viitor. Acestia vor face parte din Regimentul II de Cavalerie, Stryker. Soldatii vor petrece sase luni in Romania si nu vor fi insotiti de membrii familiei.

Pentru inceput, brigada Stryker, aflata acum in Fort Lewis, Washington, va fi trimisa in Grafenwohr, Germania, urmind ca de acolo, cel putin o parte a ei, sa se mute in Romania. Ulterior, la noi in tara vor mai fi stationate trupe de aviatie si de puscasi marini, potrivit gen.-mr. Mark Hertling, adjunctul sefului de stat major pentru Europa al armatei americane.

Bulgarii stau la coada

Potrivit acordului semnat la 6 decembrie intre Statele Unite si Romania, Forta de Interventie din Europa de Est va utiliza bazele militare de la Smirdan, Babadag, Mihail Kogalniceanu si Cincu. SUA se afla in prezent in tratative cu Bulgaria pentru semnarea unui acord asemanator, urmind ca, in total, in cele doua tari, sa fie desfasurate patru brigazi de lupta, respectiv 2.400 de soldati americani.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.