Potrivit primelor constatari ale unui medic, aflat la aceeasi partida de vanatoare, cauza mortii lui Spiess, in varsta de 68 de ani, s-ar datora, foarte probabil, unui infarct. Astazi, specialistii din cadrul Serviciului de Medicina Legala Alexandria urmeaza sa faca publice rezultatele necropsiei. Debutul si evolutia tenorului ce avea sa cante pe marile scene ale lumii, cucerind publicul si critica de specialitate straina, care l-a numit "un nou Dumnezeu al cantului", aducandu-i justificate elogii, aveau sa fie cu totul atipice.

La 19 ani, era matriter la o intreprindere din Brasov. Un coleg l-a dus pentru prima oara la un concert al Filarmonicii din oras. A urmat cursurile Scolii Populare de Arta, iar la 24 de ani debuta pe scena Teatrului Muzical din Brasov. In 1964, tenorul participa la un concurs international de interpretare la Toulouse, unde castiga marele premiu, moment in care atrage atentia asupra sa.

Urmeaza marea perioada de glorie internationala, care dureaza circa 20 de ani. De-a lungul timpului, Spiess a fost rasplatit cu numeroase distinctii, castigand concurs dupa concurs. In 1962 a fost solist permanent la Teatrul Muzical din Brasov, in perioada 1962-1964 la Teatrul de Opereta Bucuresti, iar intre anii 1964-1988, la Opera Romana din Bucuresti. Intre 19 octombrie 1991 si 19 noiembrie 1992 a fost ministru al Culturii si Cultelor, iar in 2001 a fost numit director interimar al Operei Nationale Bucuresti, functie ocupata pana in 2005.

Printre artistii straini cu care a colaborat s-au aflat sefii de orchestra Claudio Abbado, Kurt Adler, Herbert von Karajan, Francesco Molinari, cantaretele Irina Achipova, Montserrat Caballé, Brigit Nillson; cantaretii Piero Cappuccilli, Fietrich Fischer-Dieskau, Nicolai Ghiaurov. "Este o disparitie absolut tragica. El va ramane intotdeauna un foarte mare tenor si un mare artist", a declarat Catalin Ionescu Arbore, actualul director al Operei Nationale.
Dumnezeu sa-l odihneasca!