Concesionarii din Delta Dunarii au ramas stapini pe resursa piscicola chiar daca au renuntat la contractele de concesionare. Toti cei care pescuiesc in Delta sint nevoiti sa duca pestele tot la fostii concesionari, ei fiind singurii care detin puncte de vinzare autorizate.

Chiar daca autoritatile au reusit sa rezilieze contractele de concesionare in Delta ale mai multor firme, patronii acestora ramin stapinii zonei, din cauza ca sint singurii care dispun de puncte de colectare a pestelui, cit si de infrastructura necesara pescuitului. "Inainte de 2003, anul concesionarii, pescarii din Delta aveau barci si chiar cherhanale, puncte de vinzare a pestelui.

Concesionarea i-a saracit. Practic, vor depinde de concesionari pina vor reusi sa-si faca o infrastructura proprie", spune Paul Cononov, guvernatorul Deltei Dunarii. In plus, chiar daca autoritatile sustin ca pescarii vor detine asociatiile de pescari, cei care au depus actele la Agentia Nationala de Pescuit (ANP) pentru infiintarea lor sint tot fostii concesionari.

O noua portita pentru concesionari

Noua lege a pescuitului interzice concesionarea, iar singurii care pot pescui sint cei inscrisi in asociatii de pescuit. Toti concesionarii care au semnat rezilierea contractelor au depus acte, in aceeasi zi, pentru infiintarea unei asemenea organizatii. "Da, intr-adevar, au depus actele. Insa, cei care vor detine controlul acestor organizatii sint pescarii, pentru ca ei vor avea cota, si nu concesionarii, cum era pina acum", sustine Gheorghe Stefan, presedintele ANP.

Totusi, acesta recunoaste ca pescarii nu au unelte necesare pescuitului si nici puncte de colectare a pestelui, singurii care au asa ceva fiind concesionarii. Saptamina aceasta, alte trei firme sint pe lista rezilierilor: firma lui Alexandru Bittner, Piscicola Tour, Raduta Sporting Tour, firma detinuta de omul de afaceri Robert Raduta, si SC Fisheries Romdelta SRL. Pina acum, ANP a reusit sa rezilieze contractele a patru firme: Wella, Amorel, Thalasa si San del Mar, care aveau concesionate 8 zone piscicole.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.