In urma deflagratiei peste 1.000 de apartamente si zeci de masini parcate in zona au fost grav avariate. Usile blocurilor au fost smulse din balamale. La aproximativ doua ore, prima deflagratie a fost urmata de o alta, produsa la o centrala termica de apartament dintr-un bloc situat in apropierea punctului termic. Un locatar a intrat cu lumanarea aprinsa in baie fara a sti ca erau acumulari de gaze. A fost spitalizat cu arsuri.

Populatia Craiovei este in stare de soc. Oamenii au fost pur si simplu treziti din somn de zgomotul deflagratiei. gEra ora 5 si 10 minute. Nici cutremurul din T77 nu l-am simtit asa. Ne-am pomenit aruncati cu patul in zid. S-a intamplat atat de repede incat a fost imposibil sa ma dezmeticesc. Auzeam cioburile din ferestre cum cadeauch ne-a spus Mihai Ungureanu. Explozia s-a auzit chiar pana in cartiere invecinate, pe o raza de cativa kilometri.

Ion Birita a gasit primul ranit sub daramaturi: gEra cam in jurul orei 5.15. Am simtit o explozie puternica si m-am repezit la geamul care s-a spart. Nici nu m-am uitat la centrala. Am vazut ravagiile de la scoala. Atunci am auzit un strigat. Era baiatul de la centrala care striga la mine: "Nea Nelule, vino si ia-ma de aici!" Suflul il dezbracase complet. Am coborat, l-am luat de acolo si l-am dus in bloc la apartamentul 6. De acolo am sunat la SMURD si au venit sa il ia la spitalh. Femeia decedata in punctul termic a fost gasita cu ajutorul telefonului mobil, unul din salvatori apelandu-i numarul.

Oamenii sunt inca speriati. Sunt trei mii de persoane care au ramas fara geamuri la ferestre, caldura, lumina si apa calda.

Suflul puternicei explozii de la punctul termic fie a smuls usile metalice ale blocurilor din balamale, fie le-a indoit. Geamurile au fost sparte in totalitate.

Primele masuri

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a hotarat pentru moment ca cei peste 3.000 de locatari sa fie cazati in doua camine scoala. Armata a pus la dispozitie doua pavilioane la unitatile militare. Prefectul de Buzau a anuntat ieri autoritatile doljene ca a trimis 2.000 mp de geam.

Victimele n-au avut nici o sansa

Atat Doina Trica, operator hidro la Regia de Apa, in varsta de 35 de ani, cat si Dan Ibiceanu (44 de ani) erau de serviciu cand s-a produs explozia. Barbatul a fost internat la Terapie Intensiva cu arsuri de gradul II si III pe 80 la suta din suprafata corpului, dar colega lui a murit pe loc. Cunoscutii femeii spun ca aceasta era insarcinata si ca a lasat in urma un alt copil minor. Cea de-a treia victima, Lupu Marin (44 ani), n-avea habar ca in locuinta sa s-au acumulat gaze, mai ales ca auzise dupa explozia de la punctul termic ca fusese intrerupta furnizarea catre blocuri, tocmai pentru a anihila pericolul. A fost insa ranit in urma exploziei care a avut loc in propriul apartament, cea de-a doua deflagratie avand loc la aproximativ o ora de la prima. Lupu se afla acum internat la Clinica Chirurgie Plastica, cu diagnosticul: arsura gr. I / II pe 10% suprafata corporala - stare generala medie. Medicii sunt inca rezervati in privinta pronosticului pentru cei doi pacienti.

CAUZELE DEFLAGRATIEI

La mai multe ore de la explozie, autoritatile nu erau in masura sa dea o declaratie oficiala cu privire la cauze. gEste posibil ca acumularea de gaze sa se fi produs si intr-un canal termic, dar inca nu stim cauza exactah, a declarat, in jurul pranzului, Petre Ciocanescu, directorul Distrigaz Sud Craiova. La randul sau, Tatian Tudorache a exclus orice implicare a regiei de termoficare pe care o conduce: gEste un punct termic in care nu se lucreaza cu gaze. E exclusa chiar si o eroare umana. A fost o acumulare de gazeh. In urma primelor verificari efectuate, s-a constatat ca prima deflagratie s-a produs din cauza maririi presiunii la gaze.