Din est a batut naprasnic crivatul, iar din nord a suflat cumplit vant polar, motiv pentru care temperaturile la sol au coborat pana spre - 40 de grade

Din est a batut naprasnic crivatul, iar din nord a suflat cumplit vant polar, motiv pentru care temperaturile la sol au coborat pana spre - 40 de grade, dar recordul absolut de frig nu a fost inca egalat oficial: - 38,5 grade, la Bod (Brasov), in 1942. Meteorologii spun ca abia vineri putem astepta temperaturi "normale" de iarna. Pana la ora inchiderii editiei, gerul naprasnic facuse 19 victime.

Ieri noapte s-au inregistrat -27 de grade la Darabani (judetul Botosani), -25 grade la Radauti, -24 grade la Iasi si Miercurea Ciuc, -22 la Satu Mare, -21 la Galati si Tulcea, -18 grade la Baia Mare etc. Cel mai "cald" a fost la Tebea, Petrosani si Deva: -7 grade, iar in Capitala termometrul a indicat -17 grade Celsius. Dar aceste temperaturi sunt masurate la 2,5 metri inaltime, in spatii adapostite, motiv pentru care la "aer curat" senzatia de frig este teribila.

Toata ziua de ieri crivatul a continuat sa sufle naprasnic: 50 km/h la Brasov, 29 km/h in Capitala, 40 km/h la Constanta, 21 km/h la Botosani. De aceea in realitate senzatia de frig este mult accentuata, informeaza ANMH.

ARAD. Trei aradeni au murit in ultimele zile din cauza frigului. Un barbat fara adapost a decedat ieri, in urma unui soc hipotermic, dupa ce, in noaptea de duminica spre luni, a ales sa doarma pe un ger naprasnic intr-o masina abandonata. In urma cu cateva zile, prietenul sau, cu care impartea acelasi autoturism pentru a se incalzi pe timp de noapte, a murit tot de frig. Tot ieri, la orele pranzului, un alt barbat si-a gasit sfarsitul in curtea unui bar. El era un client fidel al localului si a dorit sa consume alcool pentru a se incalzi.

BUZAU. Doi barbati au murit la Buzau, duminica noaptea, respectiv, ieri dimineata, si alte doua persoane au fost transportate de urgenta la sectia de reanimare, cu soc hipotermic. Primul barbat, de 60 de ani, a fost gasit duminica noaptea la Ramnicu Sarat. Acesta isi improvizase un adapost intr-un cotet de gaini. Al doilea, de 51 de ani, a murit dupa ce a alunecat, iar in cadere s-a lovit la cap, suferind un traumatism cranian.

In cursul noptii de duminica spre luni au existat peste 60 de solicitari ale Ambulantei Buzau, intre care si doua de soc hipotermic la Buzau si Cochirleanca, doua persoane inghetate de frig fiind aduse la centrul de reanimare al Spitalului Judetean.

IASI. Trei persoane au murit ieri la Iasi din cauza temperaturile de -20ÞC, una dintre acestea chiar cand se intorcea de la cumparaturi. Alte 10 persoane au fost internate in spital din cauza hipotermiilor sau degeraturilor grave. Dupa opinia doctorilor, cei mai afectati sunt cardiacii si boschetarii.

Un barbat de 65 de ani, a suferit un stop cardio-respirator chiar in momentul in care a intrat in scara blocului. Batranul se intorcea de la magazin, unde fusese sa isi cumpere paine. Din cauza diferentelor de temperatura de afara si din scara blocului, inima acestuia nu a rezistat. Alti doi barbati, din randul boschetarilor, cu varste intre 40 si 55 de ani, au murit din cauza frigului. Dupa ce au consumat cantitati mari de alcool, cei doi au adormit in zapada.

BACAU. Trei persoane au decedat la Bacau, din cauza frigului extrem. O femeie fara adapost a murit in oras si doi barbati in comunele invecinate.

TULCEA. Un barbat a murit din cauza frigului, iar alte 7 persoane au fost internate.

VALCEA. Doi barbati si-au pierdut viata din cauza frigului. Tudose Tudosescu (40 ani), din localitatea Berislavesti-Valcea, a fost gasit de o batranica, vecina sa, decedat la aproximativ 100 de metri de casa unde barbatul locuia. Din primele verificari a reiesit ca omul tocmai plecase de la carciuma, iar din cauza alcoolului si a gerului naprasnic nu a mai putut ajunge pana acasa, fiind gasit pe o pajiste, la 25 metri de o poteca. La necropsie s-a stabilit ca omul a murit din cauza temperaturilor scazute de afara. Un barbat din Stefanesti-Valcea, Dumitru Nita (60 ani) a fost gasit duminica, de un baietel care a plecat la padure cu tatal sau, inghetat intr-o padure din localitate. Plecat de acasa sa faca rost de lemne de foc, Nita a murit in zapada.

PLOIESTI. Doua persoane au fost gasite moarte, in ultimele 24 de ore, si pe strazile municipiului Ploiesti. Dupa primele cercetari s-a stabilit ca este vorba de doi barbati fara adapost, care au murit din cauza frigului.

BUCURESTI. Si in Capitala, ieri a fost gasita pe strada o femeie moarta care avea in jur de 50 de ani. Medicii au stabilit ca a decedat din cauza gerului.

GALATI. Un batran de 81 de ani, din Targu Bujor, judetul Galati, a alunecat pe gheata si a lesinat, dar pentru ca nu era nimeni prin preajma pentru a-l ajuta, a murit inghetat. In acelasi judet, in comuna Vanatori, o femeie in varsta de 80 de ani a murit tot din cauza gerului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.