Ziarul nostru a dezvaluit, in editia de ieri, „morisca imobiliara“ prin care firma afaceristului Iulian Dascalu s-a hranit din bani publici. Reporterii „Averea“ vor decoperta azi inca o afacere incheiata, de data aceasta, intre „Iulius Group“ si Casa Judeteana de Pensii Iasi.

In decurs de doua saptamani, "Iulius Group" a dobandit un imobil - prin contracte de schimb - si l-a vandut supraevaluat, la pachet cu un alt spatiu, cat un apartament de doua camere. Circuitul imobiliar i-a adus lui Dascalu un beneficiu de peste 30.000.000.000 lei, echivalentul, la vremea respectiva, a aproximativ 1.000.000 USD.

Afacerea la care ne referim a fost incheiata in 2002. Pe de o parte, la data de 7 iunie 2002, "Iulius Group" a semnat doua contracte de schimb imobiliar cu privire la imobilul situat in strada A. Panu, la nr. 17-19, bl. Ghica Voda, sc. 2A-2B. Acesta era detinut la acea data de doua unitati, respectiv Cooperativa Tehnica de Confectii SOCOM Iasi (despre care am scris si in numarul de ieri) si Cooperativa "Munca Invalizilor". SOCOM avea in proprietate la sc. 2A a imobilului subsolul si mezaninul, iar la sc. 2B, de asemenea mezaninul.

In ce priveste "Munca Invalizilor", aceasta cooperativa detinea la sc. 2A parterul si la sc. 2B subsolul si parterul. Astfel, pentru a dobandi intregul imobil, "Iulius Group" a semnat contracte de schimb cu ambele cooperative, oferindu-le acestora spatii similare si contravaloarea in bani. SOCOM a evaluat cota detinuta din imobil la suma de 12.918.353.519 lei (echivalentul a 385.243 USD).

Firma lui Dascalu a cedat in schimb un spatiu de productie cu o valoare de inventariere mai mare decat al partii dobandite, astfel ca SOCOM a mai platit si o diferenta de aproximativ 4,5 miliarde lei. De cealalta parte, "Munca Invalizilor" a evaluat cota pe care o avea in proprietate din imobilul respectiv, la suma de 9.938.598.000 lei (298.000 USD). "Iulius Group" a cedat (atentie!) mezaninul de la sc. 2A - preluat in aceeasi zi de la SOCOM - plus 9.521.877.255 lei (285.505 USD). Intreaga afacere a costat, asadar, "Iulius Group" suma aproximativa de 23 miliarde lei.

Tunul imobiliar" al lui "Iulius Group" avea sa fie desavarsit insa la distanta de doua saptamani. Mai exact la 24 iunie 2002. Atunci, firma lui Iulian Dascalu a batut palma cu reprezentantii Casei Judetene de Pensii Iasi pentru vanzarea imobilului - mai putin mezaninul de la sc. 2A. Conform contractului de vanzare-cumparare nr. 2716 (vezi facsimile 1 si 2) - autentificat la Biroul Notarial Popa Carmen Iulia (intalnit si in afacerea prezentata in editia de ieri a ziarului nostru) - se stipuleaza la pct. 3, al. 3.1 ca "pretul real al vanzarii este de 57.800.000.000 lei, pret cu TVA.

Pentru a conferi o nota de legalitate a suprapretului platit de Casa Judeteana de Pensii Iasi in schimbul imobilului (obtinut de Dascalu cu doar 14 zile inainte contra sumei de aproape 23 de miliarde de lei), "Iulius Group" a inclus la pachet in contractul de vanzare-cumparare si un spatiu comercial de dimensiunile unui apartament cu doua camere.

Adica de doar 57 m.p.. Afacerea extrem de paguboasa pentru bugetul public - Casa de Pensii cumparand practic un imobil cu un pret mai mare cu aproape 34 miliarde lei (1.000.000 USD, la acea data) - nu este insa singulara. Dupa ce ieri am dezvaluit itele unei alte jonglerii imobiliare din care Dascalu si-a tras de asemenea partea leului din contracte incheiate cu institutii ale statului, putem constata in plus, ca "metoda de lucru" a afaceristului, faptul ca de fiecare data a "ocolit" licitatiile publice.

Nici Casa Judeteana de Pensii Iasi nu s-a dezis de aceasta practica. Legal ar fi fost ca achizitionarea unui sediu pentru Casa de Pensii sa se faca la vedere, printr-o licitatie publica. Nu s-a intamplat insa asa, reprezentantii institutiei preferand sa-i umfle conturile multimiliardarului Iulian Dascalu. "Averea" va continua cu marturii ale mega-ingineriilor financiare in spatele carora se gaseste nucleul "Iulius Group".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.