Premierul francez, Dominique de Villepin, si-a exprimat dorinta, la Berlin, ca Romania si Bulgaria sa adere "cat mai repede posibil" la Uniunea Europeana, "pe baza viitoarelor propuneri ale Comisiei" Europene, dar a estimat ca UE nu poate sa se extinda la nesfarsit. "Nu exista nici un drept natural sau istoric de a intra in Uniunea Europeana, iar promisiunea de extindere nu poate fi singurul instrument de stabilizare a regiunilor vecine cu Europa", a afirmat premierul francez cand a fost intrebat de posibilitatea de aderare a Turciei sau a altor tari.

El a adaugat, totusi, ca este de datoria Europei sa le propuna unor tari vecine parteneriate ambitioase care sa nu se limiteze la simple acorduri de liber schimb. "In ceea ce priveste Turcia, deschiderea de negocieri de aderare este o decizie politica majora, care ia act de schimbarile strategice din regiune si de eforturile Turciei. Este o decizie care trebuie gestionata in fiecare etapa", a opinat Dominique de Villepin.

Declaratiile si viziunea premierului francez corespund cu cele enuntate deja de Ministrul de Interne al Frantei, prezidentiabilul Nicolas Sarkozy. Acesta a declarat cu o saptamana in urma ca UE nu ar trebui sa continue extinderea pana nu isi va fi reformat institutiile. Sarkozy a spus ca nu se refera la Romania si Bulgaria pentru ca procesul este destul de avansat. Ca si Villepin, Sarkozy a pledat pentru un parteneriat strategic cu tarile care n-ar trebui sa adere.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.