Jocurile politice din jurul mega-tunului imobiliar dat de multimiliardarul Iulian Dascalu la Iasi - prin acapararea centrului istoric al capitalei Moldovei - contureaza o alianta otravita PNL-PSD.

Dupa ce "Averea" a dezvaluit in editia de ieri faptul ca Dascalu a tinut o "lectie deschisa" consilierilor PD, intr-o sedinta restransa de partid, cu scopul de a-si asigura sprijinul democratilor in asocierea cu municipalitatea, reporterii nostri continua azi demascarea sforilor trase pe plan local pentru ca afacerea "Palas" sa nu-i scape verosului afacerist.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a facut astfel front comun cu primarul PSD de Iasi, Gheorghe Nichita, si sustine public proiectul lui Dascalu, pe propriul site deschis pe Internet, in ciuda faptului ca bugetul Iasilor este spoliat. In plus, tandemul Fenechiu-Nichita nu se sinchiseste sa-si dea mana cand vine vorba de proiectul "Palas" si de Iulian Dascalu.

Scandalul generat astfel de atribuirea directa, fara licitatie, a unei suprafete de 130.000 m.p. in centrul istoric al Iasilor, de catre Primaria pastorita de PSD-istul Gheorghe Nechita multimiliardarului Iulian Dascalu, ascunde o alianta otravita. Deputatul PNL Relu Fenchiu, care are o influenta puternica la Iasi, n-a ezitat sa se transforme in avocatul lui Dascalu in proiectul "Palas", dandu-si mana asadar cu filiala PSD. Reporterii "Averea" au descoperit cu stupoare faptul ca pe site-ul personal al parlamentarului (foto), Iulian Dascalu este prezentat ca salvatorul Palatului Culturii, printr-o investitie de 20 miliarde lei in consolidarea versantului din spatele edificiului.

Interesant este totusi ca pana si in filiala PSD - controlata de primarul Nichita - au aparut in ultima vreme voci care denunta "escrocheria Dascalu". In urma dezvaluirilor din "Averea", mai multi politicieni locali au hotarat sa-si schimbe optiunile de vot, fiind acum in defavoarea demararii proiectului "Palas", dezvoltat de firma "Iulius Group". Chiar daca la sedinta Consiliului local din 28 decembrie 2004, alesii PSD au votat in unanimitate ideea preluarii centrului istoric de catre Dascalu, ieri datele problemei in sanul fostului partid de guvernamant se schimbasera radical.

Senatorul Ion Solcanu, presedintele filialei judetene Iasi a declarat pentru "Averea" ca nu este de acord, sub nici o forma, ca in spatele Palatului Culturii de la Iasi sa se construiasca un cartier de locuinte. "Asta este una dintre cele mai mari greseli care ar putea afecta definitiv imaginea municipiului. Cum sa construiesti un cartier de locuinte in imediata apropiere a cladirii istorice care este Palatul Culturii din Iasi? Din cate am inteles eu, domnul Dascalu, cel putin la aceasta ora, vrea sa faca mai bine de 2.000 de apartamente ceea ce, in opinia mea, echivaleaza cu un cartier. Nu se poate asa ceva.

Si, in afara de aceasta problema, exista una mult mai grava si anume aceea a atribuirii terenului care este extrem de valoros. Cum este posibil ca Primaria sa ii dea in dar un teren de o asemenea valoare si el (n.r. - Iulian Dascalu) sa dea Primariei numai promisiuni, nesustinute in nici un fel. Aceasta afacere mi se pare prea cusuta cu ata alba. Dar, pentru a fi corecti, am hotarat ca astazi sa ne intrunim la Iasi, in cadrul unei sedinte a Filialei PSD Iasi si sa ascultam argumentele pro si contra ale consilierilor nostri. Deja eu, dar si Consiliul Judetean am fost informati printr-un memoriu adresat de catre unul din consilieri asupra unor probleme "neclare" din acest contract", a afirmat senatorul Ion Solcanu.

Bizar insa, de partea cealalta a baricadei - cel putin ca ideologie politica - printre cei care sustin proiectul lui Iulian Dascalu (proiect initiat de PSD-istul Nichita) se afla echipa PNL din Iasi. Atat consilierii, cat si conducerea Filialei sustin neconditionat proiectul. Aflat la Londra, deputatul liberal de Iasi Relu Fenechiu a declarat pentru "Averea" ca "oamenii nostri din Consiliul local s-au pronuntat si se vor pronunta "Pentru" in aceasta problema! Daca vreti si parerea mea personala: Da si eu il sustin pe domnul Iulian Dascalu!".

Afirmatia deputatului PNL, desi seaca si transanta, isi are originile in amicitia dintre el si patronul "Iulius Group", Dascalu fiind unul dintre cei care sprijina politica si planurile de reabilitare ale Iasilor, lucru facut public - asa cum am aratat - pe chiar pagina oficiala de Internet a deputatului Fenechiu.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.