O ancheta a saptaminalului „Academia Catavencu“ dezvaluie in numarul de astazi ce soarta au avut terenurile Movilestilor si pe miinile cui au ajuns prin bunavointa primarului Constantei, Radu Mazare, cercetat acum de DNA.

Ancheta jurnalistilor de la "Academia Catavencu" arata cum fostul taranist Georgica Giurgiucanu, omul din teritoriu al fostilor ministri PSD Miron Mitrea si Dan Matei Agathon, a devenit principal beneficiar al averii Movilestilor. Printr-un lant de cesionari ale drepturilor de proprietate, terenul apartinind familiei Movila s-a impartit intre patru persoane si o firma: Georgica Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuta, Mihai Camboianu si SC "Habitat si Ambient" SA. Mai mult decit atit, cele 98 ha ale Movilestilor, aflate la marginea Constantei, au fost retrocedate, prin bunavointa primarului Radu Mazare (foto), in zonele scumpe si centrale ale orasului.

Locatii in zone fiebinti

In ianuarie 2005, Georgica Giurgiucanu se pregatea sa ridice pe unul dintre terenurile recuperate, care era spatiu verde, un imobil P+6 - spatii comerciale si locuinte. In iulie, spatiul a fost vindut unei firme care urma sa ridice un bloc D+P+6 cu garaje la demisol, spatii comerciale la parter si locuinte in rest. Un alt teren, 200 de metri de spatiu verde plus alee, a fost identificat chiar linga blocul in care se afla biroul parlamentar al fratelui Alexandru Mazare si al prietenilor lui, Edi Martin si Corneliu Dida.

O alta bucata de 14.521 de metri patrati de teren se afla in parcul Tabacarie, alcatuita din spatii verzi, alee carosabila si platforma beton, si in citiva ani se va invecina cu Mall-ul din Constanta. 72.682 de metri de teren s-au nimerit in nordul statiunii Mamaia, intre soseaua Constanta-Navodari si plaja, loc in care pretul terenului este foarte piperat. Alti 17.877 de metri patrati au fost retrocedati chiar in jurul birourilor firmei Pomacost, firma varului lui Mazare.

La scurt timp, au devenit proprietatea Pomacost, care-si va ridica acolo o frumusete de microferma. Potrivit A.C., Giurgiucanu&Co. vor transforma curind o fosta parcare de pe strada Primaverii in locuinta P+2 si spalatorie auto. Unele dintre terenuri se afla intre Mamaia si Portul Tomis, adica exact acolo unde municipalitatea vrea sa construiasca, cu finantare PHARE, o sosea, in cadrul proiectului de "Crestere a atractivitatii turistice a falezei Tomis-Mamaia".

Prejudiciul este estimat la 40 de milioane de euro

Primarul Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, au fost audiati de procurorii anticoruptie de mai multe ori in acest dosar. Ei sint acuzati de abuz in serviciu, fals si uz de fals. Prejudiciul este estimat la apropae 40 de milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, in acest dosar mai sint cercetati doi notari publici si zece functionari ai Primariei Constanta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.