Ulitele satului fusesera deja desfundate si curatate, curtea si incinta bisericii aratau ca pentru o mare sarbatoare. "Nu spalam vacile si nu plantam pomi", a avertizat primarul Mihai Musca, aratind astfel ca nu s-au facut pregatiri chiar ca pe vremea lui Ceausescu. Speriind orataniile de pe ulita cea noua a comunei Piscu, din judetul Galati, presedintele, alaturi de sotia sa, Maria, si de fiicele lor, Ioana si Elena, a ajuns la casa micutei sale fine, Mihaela-Catalina, in "Crucea Zilei", adica fix la ora 12.00.

"Ce face fina? Doarme?!", a intrebat Basescu, imediat ce a coborit din masina speciala. Impreuna cu sotia, a intrat in casa cea noua a parintilor finei - construita impreuna cu alte citeva din alocatii de la Guvern si din fonduri din SUA dupa ce casa cea veche fusese distrusa de inundatiile din vara trecuta - aflata pe "strada lu’ dom’ presedinte", cum i-au spus citiva localnici. Cind a iesit cu micuta Mihaela-Catalina in brate, sa mearga spre biserica, seful statului a fost intimpinat de citiva localnici adunati ciopor, pe prispa cu urarea: "Sa va traiasca fina!" El le-a taiat elanul, rizind: "Stati, ca am luat un pagin si o sa aduc un crestin".

Multimea a avut si o urare adaptata la musafir, inspirata de sloganul electoral al acestuia: "Sa botezati bine!" Pe episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, l-a salutat cu formula (gresita): "Buna ziua, Sfintia Voastra". Avind in vedere ca PS Casian este episcop, formula corecta era: "Prea Sfintia Voastra". In biserica, Traian si Maria Basescu se supun seriosi rinduielii crestin-ortodoxe spunind de trei ori, la indemnul episcopului Calinic: "Ma lepad de Satana".

Dupa miruire si dupa hora rituala, presedintele, urmat de sotia sa, a iesit in pridvorul bisericii si, aratind-o multimii pe fina sa, a spus bucuros: "Avem un crestin!". La reintoarcerea acasa, pe prispa, a repetat scena, spunind: "Avem un crestin!" Seful statului nu a observat ca bravii crestini de pe prispa nu mai erau cei care purtau cusme si basmale infundate pe ochi, ci din aceia cu capul descoperit, tunsoare regulamentara, statii la piept si pistoale la briu.

In casa a urmat ritualul primei bai de dupa botez, in cada nasa, Maria Basescu, punindu-i petale de flori, fulgi, lapte, miere, crengi de brad, ou, aur si zahar. In tot acest timp, nasul, Traian Basescu, a stat deoparte. El a primit in dar de la Dumitru Dumitrache, tatal micutei, macheta din lemn a unui vapor.

La petrecerea de la restaurantul celebrului halterofil Nicu Vlad, presedintele nu a apucat decit sa pastreze un moment de reculegere in memoria minerilor morti la Anina si sa guste un pic de filé de merluciu si citeva chiftelute cu susan, dupa care a plecat in tromba spre Bucuresti, de unde l-a luat pe premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a se duce la locul dezastrului in urma caruia au murit deja sapte oameni.