Dumitru si Persifonia Ghita aveau de primit un teren la Corbeanca, dar nu reuseau sa intre in posesia lui. A aparut apoi salvatoare Roxana Bichel, care le-a facut o oferta. Asa arata tintele predilecte ale Roxanei Bichel, in efortul ei de a edifica imperiul funciar al familiei Nastase, dar si al sau personal.

Nastase n-ar fi devenit proprietar pe terenul de la Balotesti-Ilfov, de 2,6 hectare, de linga padurea Corbeanca, daca fosta sa colega de la Guvern si partenera de afaceri a sotiei sale, Roxana Bichel, n-ar fi pus la cale o adevarata metoda de obtinere a paminturilor in zona. Cei care i-au vindut lui Bichel au ceva in comun: ei au avut, sub o forma sau alta, probleme in obtinerea paminturilor care li se cuveneau de drept. Intimidati de altii, care rivneau acolo teren sau erau situati la mare distanta de Bucuresti, fiecare a ajuns, dupa ani de lupta, sa prefere sa vinda. Cui? Roxanei Bichel, care aparea totdeauna in zona la momentul potrivit. Fosta sefa de la APAPS a avut, insa, ajutor si surse bune la Primaria Corbeanca.

Unul dintre localnicii care i-au dat pamintul povesteste ca "doamna Roxana" a ajuns la el in casa prin intermediul fostei secretare a primariei, Geta (Gheorghita) Talamete. Un alt fost proprietar este convins ca n-ar fi obtinut in veci pamintul, daca Roxana Bichel nu s-ar fi cunoscut bine cu fostul primar de Corbeanca, Ion Constantinescu Voicu.

Metoda pare similara cu cea folosita in obtinerea terenului de la Voluntari, ajuns in final tot la Dana Nastase. Unul dintre fostii proprietari, Olga Octavia Maniu, ne-a povestit cum avea probleme in obtinerea titlului de proprietate si cum un domn Apostol, de la primaria Mogosoaia, i-a dat titlul, dar i-a pus si conditia sa-l vinda intermediarului Silviu Podolan.

"Ni se tot spunea sa scapam de teren"

Persifonia Ghita a vindut Roxanei Bichel, in august 1996, 6.200 de metri patrati linga padurea Corbeanca, un teren rivnit de multi altii. "Toata lumea era cu ochii pe pamintul ala. Intr-o zi m-am dus cu barbatul meu si cu fetele pina acolo si ne-au alungat doi oameni imbracati bine, care ziceau ca terenul e al lor. Ne-am speriat, auzisem ca si altii au mai pierdut teren tot acolo, desi era al lor. Si de la Balotesti ne-au spus sa scapam de el". La citeva luni dupa moartea ginerelui, intr-un accident rutier, cind inca avea masina facuta ghem in curte, la Persifonia a venit "doamna Geta", secretara primariei.

"Ne-a intrebat daca nu vrem sa ne dea in alta parte teren in locul aceluia. Am acceptat. Apoi doamna Geta Talamete a venit direct cu un cumparator, cu doamna Roxana Bichel". Persifonia a incercat sa negocieze, s-a inteles la 100 de milioane de lei si, la notar, a primit doar 72 de milioane de lei. In contract au fost trecute doar 10 milioane. Dupa trei luni, Roxana Bichel vindea terenul catre Dana Nastase.

"Daca nu era dna Bichel, nu obtineam titlul nici azi!"

Un alt fost proprietar din zona, Crista Canamela, din Fagaras, s-a chinuit vreo patru ani sa-si cistige terenul. Dupa zeci de drumuri la Bucuresti, intr-o seara, a sunat-o acasa o doamna care s-a recomandat a fi Roxana Bichel. "Cred ca doamna Bichel avea legaturi cu primarul din Corbeanca, de acolo avea si informatii despre mine. N-as fi obtinut terenul nici in ziua de azi, dinsa m-a ajutat foarte mult sa primesc titlul de proprietate. M-a intrebat daca dupa obtinerea titlului sint de acord sa i-l vind si am fost bucuroasa sa scap, nu ma intrebati cu cit l-am dat. Multi se lupta si azi sa-si obtina terenul acolo".

Fostul primar de Corbeanca, Ion Constantinescu Voicu, a refuzat ieri sa stea de vorba cu noi. Nici Roxana Bichel n-a raspuns la telefon. Secretara primariei, Geta Talamete, neaga ca ar fi vindut vreodata pamint Roxanei Bichel sau ca ar fi ajutat-o sa-i convinga pe unii proprietari sa vinda catre ea. "Se poate sa apar pe unele contracte de vinzare-cumparare, deoarece eu i-am reprezentat pe cei care nu vad ori nu stiu sa scrie atunci cind au de incheiat acte. Pe doamna Bichel dupa nume n-o cunosc, poate daca as vedea-o, mi-as reaminti fata ei".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.