Cazul tunului imobiliar de 80.000.000 euro, de la Iasi - orchestrat de camarila PSD in favoarea „Iulius Group“ si despre care „Averea“ a scris in premiera - a fost relansat de conducerea centrala a Departamentului National Anticoruptie (DNA), dupa ce fusese ingropat pe plan local.

Potrivit Liviei Saplacan, purtator de cuvant al institutiei coordonate de Daniel Morar, Serviciul teritorial DNA Iasi a deschis inca din 2005 un dosar cu privire la Hotararea municipalitatii de a-i incredinta direct, fara licitatie, multimiliardarului Iulian Dascalu o suprafata de 130.000 m.p.. Verificarile in acest dosar au stagnat insa pana azi. Livia Saplacan ne-a dezvaluit ca sefii DNA de la "centru" vor stabili in curand cui revine competenta solutionarii dosarului. In urma semnalelor din presa, procurorul general al DNA, Daniel Morar, ar trebui sa dispuna preluarea dosarului de catre sectia centrala de la Bucuresti, departe de interesele oculte care l-au blocat pana acum la Iasi. Probele prezentate pe larg in ziarul nostru au aratat ca "masina de vot" a primarului PSD de Iasi, Gheorghe Nichita, i-a facut cadou lui Iulian Dascalu o suprafata uriasa de teren in zona centrului istoric al capitalei Moldovei.

Initial, acesta s-a angajat ca va construi in zona un ansamblu comercial si baze de agrement. Peste noapte, a deturnat insa obiectul asocierii dintre el si Consiliul local, proiectand constructia unui megacartier de locuinte. Dascalu a profitat astfel de "scaparile" contractului de asociere, redactat fatis in favoarea lui cu complicitatea primarului Nichita. Acesta, dar si liota de consilieri locali PSD - care a votat pro-Iulius Group - n-au considerat de cuvinta sa solicite un audit unei societati importante si au pus la picioarele multimiliardarului Dascalu "inima" Iasilor. Afaceristii Zaharia Schrotter si Sorin Ionescu - care au sesizat nu o data ilegalitatile acestui contract - au promis ca vor pune la dispozitia procurorilor DNA probe de netagaduit ale ingineriei imobiliare ce spoliaza bugetul local de peste 80.000.000 euro. In urma cu doua zile, Zaharia Schrotter a vorbit despre sume uriase de bani vehiculate in atribuirea acelui teren societatii lui Dascalu, respectiv "Iulius Group". "Pentru ca Dascalu sa primeasca acest cadou s-au dat multi bani! Desigur, exista si o persoana sau mai multe care i-au luat. Cati bani au fost sa stabileasca procurorii. In orice tara cu o Justitie sanatoasa, a doua zi dupa semnarea acestui contract, multi dintre cei care l-au avizat ar fi fost arestati!", a acuzat Schrotter.

Din punctul de vedere al acestuia, primarul si consilierii locali din Iasi au comis un incredibil abuz in serviciu. Cu consecinte deosebit de grave. Daca procurorii DNA - altii decat cei de la Iasi, care par neputinciosi in fata jocurilor de culise facute pe filiera Primarie-Consiliu local-Iulius Group - vor derula o ancheta corecta, iar infractiunea de abuz in serviciu se va contura negru pe alb, asa cum ar fi logic prin prisma probelor existente pana acum, atunci din acest capat de acuzare ar putea izvori si altele. Si anume posibile infractiuni de trafic de influenta sau luare si dare de mita. Cartile sunt acum insa in mana procurorului general al DNA, Daniel Morar. El poate sparge "cuibul de interese" care s-a tesut in jurul acestui caz, in interiorul Serviciului teritorial Iasi. Deocamdata, este evident ca asocierea dintre Consiliul local si "Iulius Group" s-a facut cu incalcarea elementara a legii.

Trebuie insa sa existe si vointa din partea DNA sa constate ca nu s-a organizat licitatie, nu s-au depus garantii de participare sau de buna executie, nu s-au prezentat oferte tehnice sau financiare, scrisori de garantie bancara si nici certificate de bonitate.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.