Virusul gripei aviare ar putea deveni un pericol urias atat pentru Turcia, cat si pentru tarile vecine. Aceasta este concluzia unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Specialistii au atras atentia ca gripa aviara ar putea deveni endemica in Turcia (adica ar putea "ramane" o perioada indelungata de timp in comunitatile deja afectate). "Virusul s-ar putea raspandi, in ciuda masurilor care au fost deja luate", a spus ieri expertul FAO Juan Lubroth, citat de AFP. "Un numar mult mai mare de oameni si animale vor fi expusi virusului daca nu sunt luate masuri drastice de izolare a zonelor unde a fost depistat H5N1".

Expertii se tem ca virusul ar putea suferi mutatii, ajungand sa se transmita de la om de la om. Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au declarat ieri ca nu exista indicii in acest sens si ca "nu sunt motive de panica". OMS considera ca reactia guvernului turc a fost "adecvata", insa "riscul e global".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.