Cutiile negre aflate la bordul elicopterului SMURD prabusit luni la Iasi au fost recuperate, ieri noapte, de la locul accidentului, in prezenta reprezentantilor firmei Eurocopter, producatoarea aparatului de zbor, care nu au adus, insa, echipamentul necesar descifrarii informatiilor din cutii. Potrivit chestorului Gabriel Nita, care conduce comisia de ancheta, au fost ridicate cutiile negre ale elicopterului, insa reprezentantul german al Eurocopter nu a adus cu el si softul necesar descifrarii informatiilor din cutiile negre.

"Problema este ca in acest moment echipamentul pe care l-au adus nu este suficient pentru a citi informatiile din cutia neagra. Urmeaza sa ia legatura cu firma in asa fel ca in aceasta saptamana sa managerieze situatia si sa stabileasca de ce fel de echipament este nevoie", a declarat chestorul Gabriel Nita, seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din Ministerul Administratiei si Internelor.

Conform lui Nita, in aceste conditii ancheta nu poate evolua, aflarea informatiilor din cutiile negre fiind de maxima importanta in asemenea cazuri. Aparatul de zbor - care costa peste patru milioane de euro - apartinea Unitatii Speciale de Aviatie a MAI si era folosit de SMURD pentru misiunile din zona Moldovei, fiind utilizat la misiuni inca din septembrie 2005, cand a fost achizitionat alaturi de alte aparate de acelasi fel. Pilotii si cadrele medicale care si-au pierdut viata vor fi inmormantati astazi, pilotul si copilotul la un cimitir militar din Bucuresti, iar medicul si asistenta la Iasi. Ceremonialul de inmormantare a pilotului Valentin Stanescu si a copilotului Augustin Toma, de la Unitatea Speciala de Aviatie din cadrul MAI va avea loc astazi, in jurul orei 12.00, la Cimitirul Ghencea Militar din Bucuresti. Medicul Liliana Puiu va fi inmormantata tot astazi, la ora 12.00, la Cimitirul Eternitatea din Iasi, iar asistenta Mioara Hauta o ora mai tarziu, la Cimitirul Buna Vestire din acelasi oras.

Elicopterele, blocate la sol

Coordonatorul SMURD, dr. Raed Arafat, a declarat ca elicopterele pentru interventii SMURD sunt blocate, pana cand expertii aviatici vor decide daca se poate zbura in conditii de siguranta pe aparate de tipul celui prabusit la Iasi. "Este o procedura normala care se face in toate tarile. E vorba despre aparate de acel tip ale MAI. Noi lucram cu MAI, avem cele doua elicoptere de la Fundulea si Targu Mures si il mai aveam pe cel de la Iasi care s-a prabusit", a declarat Arafat. Potrivit acestuia, s-a ajuns in situatia in care sunt refuzate interventiile cu elicopterul, pana acum fiind refuzate doua cazuri grave.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.