Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, i-a primit, ieri, pe militarii detasamentului de elicoptere al Fortelor Aeriene Romane care si-au incheiat mandatul in Bosnia-Hertegovina, in cadrul operatiunii "Althea". Detasamentul romanesc, din care fac parte si doua femei, a indeplinit mai multe misiuni: transport VIP, transport de persoane si materiale, recunoastere-cercetare aeriana, supraveghere, evacuare medicala, operatiuni de salvare-cautare.

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Gheorghe Catrina, l-a decorat pe comandantul detasamentului romanesc, comandorul Valerica Vrajescu. Ministrul Apararii i-a intrebat pe militari si a aflat ca, in noaptea de Revelion, acestia au avut mai multe misiuni de zbor.

"In 2005, armata romana a marcat pentru prima data un moment de cotitura prin participarea in teatrele de operatii din afara granitelor tarii cu toate categoriile de forte - terestre, aeriene si navale, a spus Atanasiu. Ministrul s-a aratat interesat si a inspectat elicopterele care au participat la operatiunea din Bosnia-Hertegovina, misiune a UE, lansata in 2 decembrie 2004. Fortele Aeriene Romane au participat in cadrul acestei misiuni cu doua detasamente a cate 42 de militari si patru elicoptere IAR - 330 SOCAT. Primul detasament, ALPHA a decolat de la Baza 90 Transport Aerian, cu destinatia Banja Luka, in ianuarie 2005, fiind inlocuit, in iulie 2005, de detasamentul BRAVO. Elicopterele IAR-330 SOCAT au indeplinit peste 600 de misiuni insumand aproximativ 1.200 ore de zbor. Pentru Fortele Aeriene Romane, Althea a fost prima misiune intr-un teatru de operatii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.