Romania si Bulgaria vor afla cand vor intra in Uniunea Europeana in aceasta primavara, iar decizia va fi luata sub presedintia Austriei. Acum doua zile, purtatorul de cuvant pe probleme europene al Uniunii Crestin-Sociale, partid aflat la putere in Germania, ne-a avertizat ca pana si 1 ianuarie 2008 ar putea fi prea devreme pentru tandemul romano-bulgar.
Nici cancelarul austriac Wolfgang Schüssel, a carui tara tocmai a preluat pentru sase luni sefia Uniunii, nu ne da nici o garantie, insa vorbeste de anul 2008 ca de termenul maxim de integrare. Austria este cunoscuta ca o tara care priveste cu multa precautie extinderea rapida a UE, insa Schüssel promite ca cele doua tari vecine vor fi judecate doar dupa performantele lor.

Desi cea mai mare parte a nemultumirilor din cadrul UE au aparut dupa ultimul val de aderare, cel din mai 2004, cand numarul membrelor Uniunii a crescut de la 15 la 25, Schüssel afirma ca va grabi planurile de a mai aduce cat mai repede inca patru tari. Romania si Bulgaria vor fi gata sa adere in 2007, sau, cel mai tarziu in 2008, iar Croatia si Macedonia ar trebui sa le urmeze imediat, a spus cancelarul austriac.
Comisia Europeana, executivul Uniunii, va anunta in urmatoarele luni daca Romania si Bulgaria au luat examenul. In special Bulgaria a facut "progrese enorme in lupta impotriva crimei organizate", i-a laudat el pe vecinii nostri de la sud de Dunare. Aprecierile sale la adresa Bulgariei vin dupa ce premierul bulgar Serghei Stanishev a vizitat Austria si i-a informat pe oficiali despre progresele tarii sale chiar inainte ca austriecii sa preia presedintia UE.

In ceea ce priveste Turcia, care a inceput discutiile privind aderarea in noiembrie, Schüssel s-a aratat extrem de circumspect. El a spus ca aceasta tara merita sa fie o tara candidata, insa a punctat ca Turcia ar putea sa nu devina niciodata o tara cu drepturi depline. "Sfarsitul acestor negocieri ramane unul imprevizibil", a avertizat el.

Vrea o noua constitutie

Austriecii au venit cu planuri mari la presedintia Uniunii, ei dorind chiar sa reinvie proiectul constitutional. Insa, a avertizat Wolfgang Schüssel, tara sa va fi o voce critica in privinta unor probleme precum implicarea institutiilor europene in problemele interne ale celor 25 de state membre.
"Europa are nevoie de momente de fantezie si de flexibilitate si de noi initiative", a spus cancelarul austriac, promitand ca va reporni eforturile de realizare a unei constitutii la o conferinta UE privind identitatea europeana ce va avea loc la sfarsitul acestei luni, la Salzburg.

"Nu trebuie sa asteptam prea mult pentru a resuscita dezbaterea viitorului european", a spus Schüssel. El a afirmat ca scopul sau este sa realizeze o noua programare a ratificarii tratatului constitutional pana la mijlocul anului, cand tara sa va preda Finlandei presedintia Uniunii. El vrea ca noua Constitutie sa fie realizata altfel decat cea respinsa de francezi si olandezi, una densa si voluminoasa realizata de 100 de notabilitati europene conduse de fostul presedinte francez Valéry Giscard d'Estaing. Schüssel a spus ca acel proces a fost unul elitist si anacronic si ca vrea sa evite aceasta "perspectiva de sus in jos".
De aceasta data, a promis el, la ideea noii constitutii va contribui o gama larga de cetateni, inclusiv oameni de stiinta, jurnalisti si profesori. "Chiar trebuie sa reincepem cu o adevarata dezbatere europeana", a adaugat Schüssel.