2006 va fi ultimul an petrecut in anticamera Uniunii Europene. Avem sanse serioase ca, in vara, cei 25 de lideri europeni sa decida aderarea la termen a Romaniei

Summitul din aceasta vara se va derula sub presedintia austriaca a UE. Prin preluarea BCR de catre Erste Bank, Austria a devenit cel mai important investitor strain in Romania si s-a transformat dintr-un actor neutru intr-un actor direct interesat ca Romania sa adere la termen. Decizia politica a celor 25 de lideri din Consiliul European va fi luata in baza Raportului de monitorizare al Comisiei, ce va fi facut public pe 15 mai. Iar acesta poate recomanda aplicarea clauzei de salvgardare doar daca Romania esueaza in securizarea frontierelor sau combaterea coruptiei. Securizarea frontierelor necesita eforturi financiare considerabile, dar nu intimpina o rezistenta de sistem. In ceea ce priveste combaterea coruptiei, surse avizate de la Bruxelles s-au declarat impresionate de vointa politica a Monicai Macovei si a sefului DNA, Daniel Morar. Aceleasi surse ne-au precizat ca doresc sa vada "cinci-sase puneri sub acuzare de nume mari". Astfel, Daniel Morar va fi personajul decisiv care va putea obtine un raport de monitorizare pozitiv.

In favoarea optimismului nostru sta chiar si mecanismul foarte greoi care ar putea decide aminarea aderarii Bulgariei. In Consiliul European, este nevoie de unanimitatea (aproape imposibil de realizat) statelor membre pentru a putea amina aderarea Bulgariei la UE, o tara care sta mai rau decit Romania.

Apreciem insa ca Romania ar putea intimpina probleme serioase in ce priveste ratificarea Tratatului de aderare, mai ales in tarile in care predomina euroscepticismul: Olanda, Franta, Germania si chiar Belgia. Acestea vor astepta, probabil, concluziile pozitive ale Comisiei si Consiliului European.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.