Un raport al Institutului de Cercetare a Politicilor Publice din Londra arata ca Uniunea Europeana nu a reusit sa reduca emisiile de gaze, esuand implicit in a-si respecta obligatiile internationale.

Raportul subliniaza ca doar doua dintre statele membre in Uniunea Europeana- e vorba de Marea Britanie si Suedia- sunt pe cale sa reduca emisiile de gaze pana la limitele impuse de tratatul de la Kyoto.
Restul tarilor membre nu au redus suficient aceste emisii astfel ca e improbabil ca Uniunea Europeana per total sa poata atinge tinta la care s-a angajat in vedere reducerii efectului de sera.

Angajamentele UE

In cadrul acordului de la Kyoto, Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca emisiile de gaze astfel incat sa se ajunga la 80% din nivelul inregistrat in 1990.
In principiu, acest lucru ar fi trebuit sa se intample prin eforturile tuturor statelor membre. Unele tari mai bogate, cum ar fi Marea Britanie sau Germania, au fost de acord sa reduca ele insele emisiile de gaze cu un procent mai mare decat alte state mai putin industrializate, precum Grecia sau Portugalia.
Era un aranjament care arata bine pe hartie dar care deja pare sa fi dat de obstacole.

O posibila situatie jenanta

Raportul Institutului de Cercetare a Politicilor Publice din Londra arata ca doar Marea Britanie si Suedia sunt pe drumul cel bun spre respectarea acordului, in vreme ce restul statelor Uniunii Europene inca produc cantitati mari de dioxid de carbon si alte gaze care afecteaza clima determinand o incalzire globala.

Asta inseamna ca daca Uniunea Europeana nu ia masuri drastice, per total la nivelul Uniunii angajamentele asumate prin tratatul de la Kyoto nu vor fi respectate. Tony Grayling, director la Institutului de Cercetare a Politicilor Publice din Londra, afirma ca daca Uniunea Europeana nu reuseste sa respecte obligatiile pe care si le-a asumat prin tratatul de la Kyoto, situatia ar fi catastrofala.

"Statele Uniunii si alte tari dezvoltate au promis ca vor fi primele care sa reduca emisiile de gaze, inaintea tarilor in curs de dezvoltare care inca nu-si pot permite sa faca acest lucru. In consecinta, statele bogate trebuie sa dea un exemplu. Altfel, tari mari in curs de dezvoltare precum India si China nu vor fi convinse sa reduca si ele emisiile de gaze", a subliniat Tony Grayling.

Daca Uniunea Europeana nu reuseste sa-si respecte obligatiile in privinta tratatului de la Kyoto, atunci s-ar trezi intr-o situatia extrem de jenanta fiindca a fost una din organizatiile care a militat inversunat pentru adoptarea acestui acord. Cel mai mare poluator al lumii, Statele Unite ale Americii, au refuzat sa semneze tratatul, motivand ca le va afecta dezvoltarea economica. Iar tari mari, precum India si China, care sunt inca in curs de dezvoltare, sunt exceptate de la prevederile tratatului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.