Autoritatile valcene au decis ieri in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa fie ridicata starea de alerta de la Ocnele Mari si sa se treaca de la codul rosu la cel galben. Prefectul de Valcea, Anuta Handolescu, a declarat ca din 4-5 ianuarie 2006 in zona va incepe cartografierea fiecarei gospodarii in parte si a terenului pe care sunt situate locuintele din Ocnele Mari.

"Vom face fisa fiecarei locuinte ca sa stim ce decizie vom lua atunci cand va fi cazul de evacuare. Am luat aceasta hotarare pentru ca, desi pericolul a trecut, noi nu stiam, pe 23 decembrie, cand s-a trecut la starea de alerta, cate persoane trebuiau evacuate. Initial s-a vorbit de 120 de persoane, apoi de 160, iar in final s-a ajuns la 72", a spus prefectul Anuta Handolescu.

Primarul orasului Ocnele Mari, Radu Gheorghe, a sustinut, in sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta, ca in zona de risc, in locuintele care au fost evacuate in urma deversarilor de saramura din 2001, 2003 si 2004 continua sa locuiasca si in prezent sapte familii. Unele dintre ele au fost despagubite, iar altele au refuzat ajutorul Guvernului pe motiv ca banii au fost putini.

Prefectul de Valcea a spus ca va cere ca o echipa a Corpului de control al primului-ministru sa mearga la Ocnele Mari pentru a evalua modul in care au fost distribuite despagubirile in 2001, 2003 si 2004. "Nu e normal ca dupa patru ani de confruntare cu aceeasi problema sa auzim reprosuri de la oameni, de genul: 'despagubirile au fost mici, altii au luat bani mai multi, comparativ cu cat trebuia sa ia>>", a declarat Anuta Handolescu.

Profesorul care a coordonat surparea dirijata de la Ocnele Mari, Florian Zamfirescu, seful catedrei de Inginerie Geologica de la Facultatea de Geologie si Geofizica Bucuresti, a declarat ca in prezent caverna SOCON mai are un colt care nu s-a prabusit: "In coltul care a ramas neprabusit exista aproximativ 300.000 de metri cubi de saramura, iar in lacul din craterul format in urma prabusirii tavanului cavernei sunt 150.000 de metri cubi de saramura. Mai exista sondele 62 si 79 care au propriile caverne, dar credem ca acestea nu se vor prabusi".

Reprezentanti ai Ministerelor Mediului si Gospodarii Apelor, ai Transporturilor, Constructiilor si Turismului, ai Economiei si Comertului si ai Directiei Apelor Romane sunt asteptati azi la Ocnele Mari, pentru a evalua situatia creata in zona in ultimele zile. Autoritatile locale din judetul Valcea au intrat in alerta, vinerea trecuta, dupa ce la Ocnele Mari au avut loc prabusiri importante ale tavanului cavernei. Autoritatile au trecut de la codul galben de alerta la cel rosu, dupa ce conurile de surpare formate la suprafata in 2001, 2004 si 2005 s-au unit intre ele ca urmare a prabusirii unei mari suprafete de teren.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.