Eugen Nicolaescu si-a facut rost de acte pentru a da afara orice director de spital care are contract cu casele de asigurari

Starea de tensiune de la Spitalul Clinic de Urgenta Elias continua. Academia Romana l-a desemnat in functia de director general al unitatii spitalicesti pe academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, in timp ce ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu l-a numit la data de 15 decembrie a.c. in aceasta functie pe dr. Vlad Romano. In ziua de 11 decembrie a.c., Nicolaescu a anuntat, printre altele, ca, ''din cauza unui management defectuos al spitalului si a unor cheltuieli nejustificate'', va revoca Consiliul de Administratie (CA) al Spitalului Clinic de Urgenta Elias si il va demite din functia de director general pe prof. dr. Sorin Oprescu.

La o zi dupa acest anunt, Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, a declarat ca ministrul Sanatatii nu are dreptul legal de a-l demite pe prof. dr. Sorin Oprescu si de a revoca CA. ''Spitalul Elias face parte din sistemul public-privat si este administrat, potrivit testamentului donatorului, de Fundatia Elias si de Academia Romana'', a precizat atunci Eugen Simion. In plus, acesta a spus ca este dispus sa se intalneasca cu ministrul Nicolaescu pentru a clarifica situatia unitatii spitalicesti. In replica, ministrul Sanatatii a declarat, atunci, ca ''la aceasta data nu exista prevederi legale din care sa reiasa ca Spitalul Elias reprezinta exceptie de la regimul spitalelor publice''.

In data de 15 decembrie a.c., Eugen Nicolaescu a anuntat ca a semnat ordinul de demitere din functia de director general a prof. dr. Sorin Oprescu si ca nu va revoca CA al Spitalului Clinic de Urgenta Elias deoarece doreste sa aiba o discutie cu Eugen Simion, presedintele Academiei Romane.

Totodata, el a spus ca in locul lui prof. dr. Sorin Oprescu a fost numit ''interimar'' dr. Vlad Romano. Imediat, prof. dr. Oprescu a contestat in instanta decizia de demitere semnata de Nicolaescu. Dupa o saptamana, ministrul Sanatatii a revenit asupra deciziei in ceea ce priveste CA al Spitalului Clinic de Urgenta Elias. Acesta, in data de 22 decembrie a.c., a revocat, prin ordin, CA al Spitalului Clinic de Urgenta Elias. Nicolaescu a afirmat ca a luat aceasta decizie ''ca urmare a faptului ca discutiile purtate cu presedintele acestuia nu au dat rezultatele asteptate''.

Pe de alta parte, imediat dupa demiterea sa din functia de director general al Spitalului Clinic de Urgenta Elias - in 15 decembrie a.c., prof. dr. Sorin Oprescu a declarat ca pe langa faptul ca a atacat in instanta decizia ministrului Sanatatii, nu va parasi ''postul'' atat timp cat acest lucru nu ii este cerut de Academia Romana, Fundatia Elias si CA al unitatii spitalicesti. Dupa acest anunt al prof. dr. Sorin Oprescu, ministrul Nicolaescu nu a mai spus nici un cuvant timp de o saptamana, insa tot in data de 22 decembrie a.c. a iesit ''la rampa'' cu o declaratie, prin care spera sa-i sperie pe cei de la Spitalul Clinic de Urgenta Elias: ''Tot prin ordin de ministru, incepand cu data de astazi (n.r. 22 decembrie a.c.), dr. Vlad Romano, impreuna cu Comitetul Director, au fost abilitati sa inceapa exercitarea atributiilor legale. Ministerul Sanatatii (MS) va lua toate masurile pentru aplicarea ordinelor privind revocarea CA si a Comitetului Director, precum si pentru numirea unui Comitet Director interimar la Spitalul Clinic de Urgenta Elias. MS este ferm in respectarea prevederilor legale de catre orice persoana. Potrivit Constitutiei: 'Nimeni nu este mai presus de lege>>''.

Imediat dupa acest ''anunt'', prof. dr. Sorin Oprescu a precizat ca nu va parasi postul de director al Spitalului Elias decat in clipa in care demiterea sa va fi legala: ''Si probabil ca asta se va intampla curand, pentru ca s-a dat o Ordonanta de Urgenta, ce urmeaza a fi publicata, prin care unitatea sanitara pe care acum inca o conduc nu se va mai afla in subordinea Academiei Romane. Precizez ca discutia cu dr. Vlad Romano a fost una civilizata, fara urlete, zbierete sau nervi, mai mult, l-am condus pe acesta prieteneste cand a plecat din spital. Vreau sa inteleaga toata lumea ca desi se face o nedreptate, eu nu ma cramponez de scaun si voi ramane in continuare medic, profesia pentru care m-am pregatit si pe care nici un ministru nu mi-o va putea lua''.

Dupa aceasta declaratie, prof. dr. Sorin Oprescu a revenit, vinerea trecuta, asupra deciziei, spunand colegilor sai ca, desi demiterea sa este ilegala, trebuie sa paraseasca postul din cauza ca actele pe care le semneaza nu sunt recunoscute de autoritati.

In locul sau, Academia Romana si membrii CA al unitatii spitalicesti, CA revocat de ministrul Sanatatii, l-au numit pe academicianul Constantin Balaceanu Stolnici. Cei care l-au numit pe Stolnici in aceasta functie i-au dat acestuia si dreptul de a semna acte ce tin de Spitalul Clinic de Urgenta Elias.

''Bomba'' lui Nicolaescu

Ministrul Nicolaescu a iesit ''la rampa'' cu o noua ''bomba''. In toate unitatile sanitare publice cu paturi care au contract cu casele de asigurari de sanatate, indiferent de subordonarea lor sau de titularul dreptului de administrare asupra lor, Consiliile de Administratie si Comitetele Directoare pot fi revocate prin ordin al ministrului Sanatatii. '' Aceste noi prevederi sunt cuprinse in OU care modifica si completeaza Legea spitalelor 270/2003 si care a fost adoptata joi, 22 decembrie a.c., de catre Guvern. In urma analizelor efectuate asupra cauzelor care au generat arierate in sistemul sanitar, am constatat ca unul din motivele principale a fost si managementul defectuos al conducerii unor spitale, respectiv al Consiliilor de Administratie si Comitetelor Directoare.

Pentru a preveni pe viitor inregistrarea de noi datorii care ar greva nejustificat bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si avand in vedere promovarea pachetului legislativ privind reforma in sistemul sanitar, am luat aceasta masura de modificare a actualei Legi a spitalelor. Pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Justitiei, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Serviciului Roman de Informatii, conducatorii acestor institutii vor emite ordinele de revocare, dar numai cu avizul ministrului Sanatatii'', a anuntat ministrul Sanatatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.