In timp ce Omar Hayssam isi omoara timpul cum poate prin celula de la Rahova, Fanel Pavalache munceste la ferma, iar Ciupercescu, grenadierul de la „Monnet“, a uitat de spiritul Craciunului si se plinge ca a fost „lucrat“ de SRI.

"Vietasi" care cinta in coruri, familii care strabat tara pentru a-si vedea fiul cazut in pacat, criminali care asculta colinde cu ochii inlacrimati. Spiritul sarbatorilor a patruns mai greu printre gratiile penitenciarului Rahova. Zeci de oameni posomoriti, incarcati cu pachete cu tigari si conserve, au facut pe Mos Craciun pentru rudele aflate la ananghie, in penitenciar. Directorul adjunct Marius Stef spune ca fiecare detinut are dreptul la 20 kg de pachet pe luna, dar fara bauturi racoritoare. "Gaureau sticla si, cu seringa, introduceau votca sau vin. Am infiintat un magazin pe baza de credit. Detinutii nu au acces la bani cash".

Omar Hayssam, Craciun fara Al-Jazeera

Seful sectiei unde este "cazat" Hayssam ne-a anuntat ca tocmai i-a aprobat cererea pentru un televizor nou. Programele - aceleasi ca ale oricarui bucurestean abonat la o televiune prin cablu. Din pacate, lipseste canalul arab "Al-Jazeera", asa ca "teroristul" no. 1 al Romaniei va putea viziona doar avalansa de filme comerciale puse la dispozitie de televiziunile romanesti.

Colegii de suferinta ai lui Hayssam spun ca fostul om de afaceri este o persoana linistita, care a stat mai mult bolnav in acesta luna de cind a revenit de la penitenciarul Craiova. El ocupa patul de jos, rezervat de obicei "rechinilor" privilegiati. "Am inteles ca este bolnav de diabet, de asta i-au dat patul de jos. El nu este un 'purisan>>. Un trening ca al lui face in jur de doua cartuse de tigari", iti arata un recidivist care-i moneda de schimb in spatele gratiilor. Si gardienii dau de inteles ca sanatatea lui Hayssam e in piuneze, arabul fiind dus la vizita medicala in ultimele doua zile.

Pavalache, "fermierul" Rahovei

Fanel Pavalache, un alt client de lux al Rahovei, e vazut ca un detinut-model. Gardienii il lauda pe "Crap" si spun ca a beneficiat pe drept de mai multe recompense. Acum, fostul consilier guvernamental a fost detasat la Gospodaria Agricola-Zootehnica si face pe agricultorul. Ferma se afla la Bragadiru si alimenteaza cu legume si carne aproape 2000 de detinuti. Alaturi de Pavalache mai lucreaza acolo 20 de detinuti, condamnati pentru infractiuni minore si sint aproape de eliberare.

Paza, in cazul "agricultorilor" ocazionali, este lejera, ei fiind "oamenii de incredere" ai gardienilor. Familia nu l-a uitat pe Pavalache si vine duminica, ziua de pachet pentru cei care muncesc la ferma Rahovei. Unul dintre detinuti povesteste ca, pe timpul fostei conduceri de la Rahova, "Crapul" statea intr-o camera cu fosti procurori, avocati sau ingineri care au calcat strimb in fata legii.

Ciupercescu: "Am fost lucrat de SRI"

Pe Dragos Ciupercescu, "grenadierul" de la "Jean Monnet", l-am intilnit la magazinul detinutilor de la Rahova. "Mi-am cumparat niste suc natural. Pentru sarbatori!", zimbeste el larg. Ciupercescu a fost acuzat ca a aruncat o grenada in curtea liceului cu odrasle de VIP si a fost condamnat la 11 ani pentru acte de terrorism. Ulterior, sentinta i-a fost casata, iar procesul se va rejudeca.

"Grenadierul" se considera victima unei inscenari, menite a expulza irakienii din Romania. "La trei luni de la inscenare, venea papa Ioan Paul al II-lea in Romania. In Irak, Saddam era inca la putere. SRI avea nevoie de un pretext pentru a expulza peste 1.400 de irakieni. Unii sint inchisi chiar aici la Rahova, pentru infractiuni de care nu au nici ei habar", vine Ciupercescu cu scenarii demne de filme cu James Bond. Altfel, pare bine informat asupra miscarilor din politica interna si cea externa. Cea mai mare parte a timpului si-o petrece in fata televizorului si are abonamente la mai multe ziare.

400 de euro, telefonul compatibil 3G

Unul dintre detinutii hirsiti ai Rahovei explica inflatia de penitenciar. "Un telefon obisnuit de vreo 800 de mii afara merge aici in jur de 100 de dolari. Dar asta nu e nimic. In functie de cerere, poti face rost si de telefoane mai scumpe cu tehnologie 3G sau chiar Internet". In acest caz, pretul creste consistent si poate ajunge chiar si la 400 de euro. "Cartela ti-o reincarca familia sau prietenii de-afara", mai spune "combinatorul". Chiar si directorul adjunct al Rahovei ne-a confirmat ca exista aceasta problema a telefoanelor. "In maximum 48 de ore de cind deschid telefonul, il descoperim. In acest caz se lasa cu raport disciplinar".•

"Hannibal" din Rahova

In clubul penitenciarului dai peste Marius, celebru pentru cele 6 crime la activ, povestite de-a fir-a par la o televiziune de apartament. Spune ca ii pare rau ca nu a a fost cooptat in showul prezentat de detinuti, cu ocazia Craciunului. "Am mai multe aptitudini. Stiu sa cint la chitara si am sI voce", spune Marius. "Am o parere foarte proasta despre presa, in special despre stirle de la ora cinci. Mi se par macabre", devine brusc slab de ingeri killerul din Rahova.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.