Magistratii Judecatoriei Timisoara au admis, ieri, in regim de urgenta, cererea de eliberare conditionata a fostului lider al minerilor din Valea Jiului. Cu o zi in urma, comisia de specialitate din cadrul peniteciarului ii spalase detinutului Miron Cozma toate pacatele celor 8 ani si 20 de zile petrecuti dupa gratii. Oficial, cel gasit responsabil pentru trei din cinci mineriade mai are de asteptat doua zile pana sa expire termenul legal de recurs la aceasta decizie. Pentru orice eventualitate, Cozma este acoperit de o alta cerere de gratiere, cu termen in 11 ianuarie, depusa de avocatii ortacului imediat dupa contopirea pedepselor.

Pentru Cozma, ploile au inceput sa se aseze anul trecut, cu 10 zile inainte de Craciun, pe cand fostul presedinte, Ion Iliescu, isi punea semnatura pe decizia de gratiere a 45 de detinuti. Printre acestia, si fostul miner caruia-i multumise, cu 15 ani inainte, pentru ispravile din Piata Universitatii. Scandalul de presa iscat l-a determinat pe Iliescu sa-si retraga clementa, dupa nici 24 de ore, fara efect insa asupra deciziei care-l scapase pe Cozma de cea mai grea dintre pedepsele primite - 18 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat in timpul mineriadei Stoenesti, din 91, din care apucase sa execute 7 ani si 11 luni.

El a mai fost condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare pentru mineriada din 17-18 februarie 1999 de la Stoenesti, pentru tulburarea linistii publice si impotrivire la punerea in aplicare a unui mandat de executare a pedepsei. In septembrie anul acesta, Cozma primeste sentinta, atacabila, de condamnare la 10 ani de inchisoare pentru instigare la subminarea puterii de stat, in dosarul mineriadei de la Costesti. Pentru aceasta a depus, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere de contopire cu cea mai veche dintre condamnari.

Astfel, la sfarsitul lui octombrie, magistratii Curtii de Apel Bucuresti gasesc cuvenita admiterea cererii de contopire a pedepselor pentru mineriadele din 1991 si 1999, instanta contopind cei 7 ani si 11 luni executati din pedeapsa de 18 ani cu cea de 10 ani pentru "isprava" de la Costesti.

In ultima dintre cele 10 zile legale de recurs, Parchetul contesta decizia, iar recursul, stabilit pentru a fi judecat pe 27 ianuarie, este reprogramat, la cererea lui Cozma, pe 9 decembrie. La trei zile dupa admiterea recursului, Cozma se transfera, ca sa-si poata vedea mai usor familia, la Penitenciarul de maxima securitate Timisoara.

Acolo s-a infatisat, marti, Comisiei de specialitate, sase dintre cei sapte membri avizand favorabil cererea de eliberare conditionata, in baza a peste 50 de raportari pozitive cu privire la conduita detinutului Cozma - care iscase un adevarat scandal soldat cu demiterea intregii conduceri a Penitenciarului Rahova. Dosarul alb al candidatului la libertate conditionata a ajuns cateva ore mai tarziu pe rolul Judecatoriei Timisoara, care, ieri, a gasit indreptatita cererea fostului lider al minerilor.

Cozma mai este in prezent audiat ca martor in dosarul mineriadei din iunie 90. Multiplele condamnari ale "Luceafarului Huilei", din ultimii 15 ani, au ca obiect de la batai (fostul prefect de Valcea) si agresiuni minore (scandaluri in baruri din Petrosani) pana la uciderea unei femei intr-un accident rutier, fiind audiat chiar si in dosarul celebrului clan al Camatarilor.