Procurorul-general al Romaniei a scapat ca prin minune pina acum de sabia demiterii. In ultimele zile, a fost aparat de presedintele Basescu si tras de urechi de ministrul Justitiei. Iar lui Ilie Botos nici macar nu-i trece prin cap sa demisioneze.

Ilie Botos nu da nici un semn ca ar putea parasi scaunul de procuror-sef, pe care il ocupa din anul 2003, si unde a fost instalat de ministrul Rodica Stanoiu. Pe de o parte, seful statului ii ia apararea, pe de alta, ministrul Justitiei, Monica Macovei, spune ca va lua o decizie in privinta lui, dupa ce va fi gata raportul pe care l-a comandat la institutia condusa de Botos.

La rindul sau, Botos a declarat la o intilnire pe care a avut-o ieri cu ziaristii ca isi vede in continuare de treaba. "Nu-mi voi da demisia", a intarit procurorul general. El si-a motivat aceasta decizie prin faptul ca, de cind este in functie, a avut foarte multe realizari, una fiind consolidarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. "Nu stiu pentru ce motive Monica Macovei nu m-ar vrea la conducerea Ministerului Public", a mai spus procurorul general.

Basescu: "Nu sint adeptul schimbarii imediate"

Intrebat simbata de ce nu l-a inlocuit pina acum pe procurorul general al Romaniei, presedintele Traian Basescu a declarat ca exista institutii care au nevoie de o minima continuitate la conducerea lor. "Nu sint adeptul schimbarii imediate a tot ceea ce a lasat vechea guvernare", a mai afirmat seful statului. Chiar daca el considera ca Botos nu are profilul perfect al procurorului general, crede insa, in acelasi timp, ca va trebui gasita o formula care sa asigure o oarecare continuitate acolo unde este posibil, "fara sa am un parti-pris cu o anumita persoana", a mai adaugat Basescu.

Macovei: "O sa iau o decizie cind se va face evaluarea"

Pe de alta parte, ministrul Justitiei a afirmat, luni seara, la Mix Radio, ca in situatia in care va cere demiterea lui Ilie Botos, iar Basescu nu o va semna, "fiecare isi va lua raspunderea. Adica eu pe a mea si presedintele pe a lui, si gata. Nici unul nu fuge de raspundere", a mai spus Macovei. Ministrul Justitiei nu este "foarte" multumit de activitatea procurorului-general.

"Si din afara imi dau seama ca nu se vede drept ceva pozitiv activitatea lui. Cind se va face evaluarea, vine raportul pe an, in ianuarie, si eu o sa iau o decizie in ceea ce ma priveste: sesizez sau nu pe presedinte pentru revocarea lui Botos", a mai spus Monica Macovei.

Intrebata care sint criteriile dupa care va fi analizata activitatea procurorului general, ministrul Macovei a spus ca in evaluare "vor atirna toate solutiile. O sa ne uitam la numarul de trimiteri, NUP-uri (neinceperea urmaririi penale - n.r.), de declinari, deoarece declinarile conteaza foarte mult. Daca tii dosarul, dupa care il declini, i-ai facut cruce, l-ai omorit. De ce l-ai tinut, daca nu erai competent? Mi se pare chiar mai grav decit NUP-urile", a comentat Macovei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.