Autoritatile de la Bucuresti au fost informate inca din vara ca exista suspiciuni asupra sumelor date de UE in perioada 2002-2004. In urma cu o saptamina, Comisia Europeana a anuntat ca suspenda finantarea programelor "Youth" pentru Romania. Motivul invocat: o parte din bani au fost folositi in alte scopuri sau nu au ajuns la fundatiile care depusesera proiecte. Conducerea Autoritatii pentru Tineret (ANT), cea care gestioneaza in prezent aceste sume, a justificat decizia UE prin faptul ca in perioada 2000-2001 au fost finantate proiecte neeligibile, iar, in prezent, Romania trebuie sa returneze un milion de euro.
Ieri, Comisia Europeana a venit cu completari si acuza atit ANT, cit si Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT) ca au refuzat sa furnizeze explicatii in legatura cu cheltuirea banilor. "Urmare a unei prime analize, agentia pare sa nu fie capabila sa justifice utilizarea unei parti din fondurile primite. ANT a fost informata despre probleme in luna iulie. Cum nici ANSIT, nici ANT nu au furnizat explicatii suplimentare, Comisia a decis sa faca investigatii mai detaliate", se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.
Banii din 2002-2004, cu suspiciuni
In aceasta vara, reprezentantii Directiei de Educatie si Cultura din cadrul Comisiei Europene au venit la Bucuresti si au cerut autoritatilor toate documentele din perioada 2000-2004. Mai mult, au avertizat ca sint suspiciuni asupra fondurilor cheltuite intre 2002-2004. "Au luat documentele si au spus ca exista suspiciuni ca in anii 2002-2004 a existat o proasta gestionare a fondurilor. Dar noi le-am dat tot ce au cerut, le-am raspuns la toate adresele. De fapt, ei nu dau explicatii si nu ne spun care sint neregulile", spune Ramona Manescu, director in cadrul ANT, cea care are in subordine ANSIT, agentie care gestioneaza direct fondurile. La inceputul anului viitor, Comisia Europeana a comandat un audit pentru fondurile date Romaniei.
Romanii nu vad neregulile
Cristian Rizea, directorul ANSIT, ii contrazice pe oficialii europeni si spune ca nu exista nici o neregula. "Noi am dat mereu toate datele pe care ni le-au cerut. De trei luni, noi le cerem sa ne spuna unde sint neregulile si nu am primit nici un raspuns. Ei au descoperit nereguli pentru perioada 2000-2001", afirma Rizea. Din prima jumatate a acestui an, Departamentul de Lupta Anti-Frauda din cadrul Guvernului a demarat un audit la programele pentru tineret, dar controlul nu s-a incheiat.
Despre autor:

Sursa: Cotidianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Atu Tech, investiții de 1,2 milioane de euro în noua gamă de produse de...
Sursa: retail.ro
-
Sebastian Burduja: ”Vrem să creăm SRL-I, entități pentru startup-uri inovatoare”
Sursa: start-up.ro
-
13 Mantre pentru a trăi fiecare zi cu liniște în suflet, gânduri pozitive în...
Sursa: garbo.ro
-
Elena Gheorghe, mesaj de susținere pentru Ana Morodan. Adelina Pestrițu a...
Sursa: kudika.ro
-
Unde implementezi și cum crapă
Sursa: futurebanking.ro
-
Frații Tate scapă de arest preventiv. Ce decizia a luat Curtea de Apel București
Sursa: wall-street.ro