Secretarul CSAT, generalul Viorel Barloiu, recunoaste ca este autorul proiectului legislativ care viza cooptarea in CSAT a lui Vacaroiu si Nastase. Mai mult, Barloiu sustine chiar ca si premierul Tariceanu "a fost mai mult de acord" cu proiectul sau. Seful grupului de lucru de la Cotroceni, care proiecteaza legislatia in domeniul securitatii nationale, il contrazice, amintindu-i ca "are un sef, ca militar, care e presedintele Romaniei".

Secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, consilierul de stat Viorel Barloiu (general in rezerva), a recunoscut, pentru "Cotidianul", ca el este prinicipalul initiator al controversatelor proiecte de legi referitoare la redefinirea atributiilor CSAT si schimbarea denumirii in Consiliul de Securitate Nationala. In "Initiativa Barloiu" se prevede retrogradarea cu o treapta, in ierarhia CSAT, a prim-ministrului, prin cooptarea presedintelui Senatului Romaniei. "A fost o propunere a mea", ne-a spus generalul, azi in rezerva. "Ceea ce a aparut in presa este rodul gindirii unor specialisti in domeniu", a mentionat Barloiu, care a adaugat ca denumirea de "consiliu suprem" apartine trecutului.

CSAT suna ca dracu’

"Aceasta denumire mergea prin 1990. Nu stiu a cui a fost ideea nefericita. Acum nu se mai poarta o asemenea titulatura", ne-a spus secretarul CSAT. El si-a justificat initiativa de modificare a denumirii si atributiilor CSAT, prin faptul ca "traim alte vremuri" si, de aceea, mai justificata ar fi denumirea de Consiliul Securitatii Nationale. In privinta sintagmei "aparare a tarii", oficialul Palatului Cotroceni isi pune o intrebare retorica: "De 'aparare a tarii>> impotriva cui?!". Intrebat daca initiativa sa si a "altor patru colegi, pe care doar n-o sa vi-i spun" are girul Grupului de Lucru, Barloiu a evitat cu obstinatie un raspuns.

Este vorba despre Grupul de Lucru pentru elaborarea noilor legi ale apararii si sigurantei nationale, de la Cotroceni, condus de consilierul prezidential, Claudiu Saftoiu. La insistentele noastre cu privire la acest gir al Grupului de Lucru, Barloiu a raspuns invariabil ca CSAT "nu-si va schimba denumirea pina cind nu va fi schimbata Constitutia".

Barloiu se ratoieste la Saftoiu

In cele din urma, secretarul CSAT a cedat: "Nu stabileste Claudiu Saftoiu ce sa se trimita si ce nu!". Oficialul CSAT a explicat chiar si unde a trimis textul initiativei sale: "La premier si la fiecare membru al CSAT". Barloiu ne-a dezvaluit chiar ca, pe initiativa sa a primit "un punct de vedere inclusiv de la premier, ca vicepresedinte al CSAT".

Pe baza punctelor de vedere exprimate de membrii CSAT, sustine el, "vom reanaliza" textul referitor la modificarea denumirii si a organizarii CSAT. Dupa aceste explicatii, i-am relatat secretarului CSAT declaratia oficiala a consilierului prezidential Claudiu Saftoiu care, din pozitia de insarcinat al sefului statului pentru coordonarea Grupului de Lucru, explica faptul ca initiativa lui Barloiu a fost respinsa din start ca "neavenita si inoportuna".

"Tariceanu a fost mai mult de acord"

Surprinzator, secretarul CSAT ne-a replicat ca "nu, n-a fost respinsa de nimeni", contrazicindu-l, in acest fel, pe Saftoiu. Intrebat, in aceste conditii, ce parere are, daca Saftoiu minte sau, pur si simplu, nu-si mai aduce aminte, Barloiu a replicat ca "in Grupul de Lucru al celor 12 (initiativei - n.r.) nu i-a venit rindul". Oficialul CSAT a indicat si care vor fi urmatorii pasi ai initiativei sale: sa fie pusa "in discutia societatii civile". Generalul Barloiu ne-a lamurit, in final, ca asupra initiativei sale s-au pronuntat mai multi membri ai CSAT, printre care si premierul Calin Popescu Tariceanu, care, sustine el, "a fost mai mult de acord".

Saftoiu: "Barloiu nu a avut acordul Cotrocenilor"

Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu l-a contrazis: "Nimeni de la Cotroceni, din Grupul de Lucru, nu si-a dat acordul pentru ca propunerea domnului general Barloiu sa fie inaintata membrilor CSAT pentru formularea unor puncte de vedere. Este o initiativa personala a Domniei Sale".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.