Pina in primavara anului viitor, Romania nu va mai avea acces la fondurile europene din care sint finantate proiectele pentru tineret, in cadrul programului "Youth". Nikolaus van der Pas, directorul general al Directiei pentru Educatie si Cultura din cadrul Comisiei Europene, a luat aceasta decizie la inceputul lunii. "Suspendarea a fost facuta pe motiv ca programul a fost condus gresit de agentia nationala", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Un milion de euro risipiti

De proiectele pentru tineret cu finantare europeana se ocupa in prezent Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT), aflata in subordinea Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT). "Am avut o intilnire in aceasta luna cu domnul Nikolaus van der Pas si mi-a spus ca exista un audit pentru aceste programe, iar in perioada 2000-2001 au fost finantate proiecte neeligibile. Practic, fondurile europene nu au fost dirijate cum trebuie de catre organizatiile care au primit finantare, sustine Karoly Borbely, presedintele ANT.

Controlul UE pentru aceste fonduri a fost facut in Romania inca din anul 2002, dar atunci Comisia Europeana nu a luat atunci nici o decizie privind suspendarea proiectelor pentru Romania. "In urma auditului, s-a ajuns la concluzia ca un milion de euro au fost folositi pentru altceva, iar Romania trebuie sa returneze aceste fonduri. Nu am stabilit cum vor fi dati banii inapoi", sustine presedintele ANT.

Banii au ajuns in alta parte

Purtatorul de cuvint al Directiei de Educatie si Cultura lasa sa se inteleaga ca banii UE au ajuns la alte destinatii decit cele prevazute in proiecte. "Este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cind am suspendat programul Youth pentru o tara" a declarat Frédéric Vincent, purtatorul de cuvint al Comisiei Europene - Directia Educatie si Cultura. El a relatat ca "au fost descoperite probleme de administrare a banilor alocati Romaniei", iar Comisia a luat decizia de a suspenda programul pina cind va primi explicatiile cerute. Frédéric Vincent a motivat decizia Comisiei: "Nu am fost satisfacuti de explicatiile si detaliile date de catre autoritatea nationala care se ocupa de program. Vrem mai multe clarificari si explicatii!".

Pe de alta parte Cristian David, ministrul pentru controlul programelor europene sustine ca si Guvernul face verificari. "Am facut o ancheta preliminara. Am descoperit ca banii nu au ajuns la destinatarii proiectului. Avem suspiciuni si asupra fondurilor venite intre 2002 si 2004".


Rizea paseaza la Gingaras

In perioada 2000-2001, fondurile europene pentru tineret au fost gestionate de Ministerul Tineretului si Sportului, prin intermediul unui departament numit Eurotin. "Pe atunci, era Agentia Eurotin, condusa de Mariana Petrescu, care a lucrat pina acum doua luni in cadrul ANT. Eu am cerut Comisiei Europene, printr-o scrisoare, sa clarifice lucrurile, adica sa aflam si noi care sint programele neeligibile si ce fundatii se ocupau de ele. Acum trebuie sa platim pentru ce s-a intimplat in 2000-2001. Nu am primit nici un raspuns", spune Cristian Rizea, directorul ANSIT.

La acea vreme, Ministerul Tineretului si Sportului era condus de catre Georgiu Gingaras. Fostul ministru PSD pare acum surprins de neregulile descoperite de UE. "A existat un control facut de autoritatile europene care conduceau programul Youth. Am facut si noi verificari, prin corpul de control. Dar, nu au existat probleme", afirma fostul ministru Gingaras. • Simona GHEORGHE, Victor Iulian Tuca (Bruxelles)

Athanasiu isi apara finul

In Romania exista doua structuri care se ocupa de tineret, ANT si ANSIT. Numai ca in momentul in care a fost creata ANT, condusa de Daciana Sirbu, la nivelul Guvernului Nastase s-a hotarit ca fondurile europene sa fie gestionate de o alta agentie, ANSIT, trecuta in subordinea Ministerului Educatiei. La conducerea ANSIT a fost numit Cristian Rizea, membru PSD, dar si finul fostului ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu.

Intrebat de fondurile pe care Romania trebuie sa le inapoieze UE, Athanasiu da vina pe epurarea politica. "Este o chestie politica si se doreste schimbarea conducerii ANSIT. Cind vine vorba sa se plateasca bani, ANSIT-ul nu mai este bun, desi actuala conducere nu este vinovata de ceea ce s-a petrecut in 2001", spune Athanasiu.