Magistratii Tribunalului Militar Bucuresti au emis, ieri, mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele fostului sef al Sectiei SRI Prahova, Corneliu Paltanea, si adjunctului Daniel Bucur pentru luare de mita, instigare si complicitate la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni in forma continuata. Surse judiciare au confirmat cercetarea in aceasta cauza a fostului director al Rafinariei Astra Ploiesti, Octavian Nan, a procurorului Gheorghe Muscalu, seful Biroului Terorism din Parchetul General, a nasului acestuia, colonelul SRI Gheorghe Dumitrache, dar si a altor nume importante din lumea afecerilor prahovene.

Corneliu Paltanea si Daniel Bucur au fost retinuti, vineri noapte, de procurorii anticoruptie pentru luare de mita, instigare si complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Procurorii DNA au propus, iar Tribunalul Militar Bucuresti a emis, ieri, mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele celor doi SRI-sti, data fiind gravitatea infractiunilor pentru care sunt cercetati si mai ales din cauza ca ar fi incercat sa influenteze martori si sa-si reduca la tacere complicii.

Surse judiciare spun ca infractiunile retinute in sarcina fostilor colonei se rezuma la perioada 1993-2001, pe cand se aflau la conducerea Sectiei de Informatii Prahova a SRI. Corneliu Paltanea si Daniel Bucur (in prezent ambii in rezerva) sunt acuzati ca ar fi sprijinit mafia petrolului, blocand informatii despre afaceri ilegale ale Rafinariei Astra si chiar participand la furtul a aproape 350 tone de combustibil. Surse judiciare arata ca cei doi ar fi primit recompense in bani si produse de peste 15 miliarde de lei vechi pentru supervizarea transporturilor ilegale de combustibil, folosind chiar si masina de serviciu pentru a escorta autocisternele incarcate cu motorina ori benzina, si nu subproduse, cum erau trecute in facturi.

Cercetarea penala a fost extinsa de procurorii anticoruptie si asupra lui Octavian Nan, director al Rafinariei Astra in perioada 1983-2000, unul dintre cei despre care presa a scris ca ar fi incalcat, cu incuviintarea ofiterilor SRI, embargoul impotriva Iugoslaviei.

Cu averi neobisnuite pentru niste oameni care au fost simpli bugetari, numele lui Paltanea si lui Bucur au stat adesea in mijlocul unor scandaluri legate de mediul economic si politic prahovean. Activitatea infractionala a celor doi fosti colonei SRI a fost denuntata ultima data in martie 2005, cand controversatul om de afaceri ploiestean Florin Mihai - directorul general al societatii SPM SRL - a inaintat plangere penala fostului PNA.

Alaturi de ei au fost acuzati de luare de mita, santaj, divulgarea secretului profesional, favorizarea infractorului, abuz in serviciu si trafic de influenta magistratii Gheorghe Muscalu si Constantin Placinta (primul - fost sef al DIICOT, al doilea - procurorul care a instrumentat unul dintre dosarele impotriva lui Mihai) si a colonelului SRI Gheorghe Dumitrache, nasul lui Muscalu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.