Doi medici cu studii de management sunt gata sa-i ocupe scaunele lui Sorin Oprescu de la spitalele Elias si Universitar.

Ministrul Sanatatii i-a prezentat ieri pe cei pe care i-a numit, joi, "persoane de exceptie": Silviu Radulescu, pentru Spitalul Universitar, si Vlad Romano, la Elias. Proaspat numitii vor conduce spitalele in calitate de directori interimari, timp de trei luni, dupa care, daca doresc, pot participa la concursul pentru ocuparea permanenta a functiilor. Cu toate ca ministrul Sanatatii i-a gasit inlocuitori, Oprescu nu se lasa dat la o parte. El sustine ca Nicolaescu nu are dreptate sa-l demita. De aceea a luat decizia de a-l da in judecata pe ministru.

Directorul Oprescu spune ca spitalele pe care le-a condus pana astazi nu au nici o restanta si ca datornicul este, de fapt, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. "Suma de 97 de miliarde reprezinta datoria Casei Nationale de Asigurari de Sanatate fata de Spitalul Universitar, care si-a platit toate datoriile", a declarat la Realitatea TV, directorul spitalelor Elias si Universitar. El a depus ieri o plangere impotriva ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la Curtea de Apel Bucuresti, sectia Contencios Administrativ. "Feudalul" de la Universitar a fost inlocuit prin decizia ministrului Sanatatii cu Silviu Radulescu, reprezentantul Bancii Mondiale la Ministerul Sanatatii, fost asistent la catedra de management de la Facultatea de Medicina si a mai lucrat in Ministerul Sanatatii, ca director adjunct in cadrul departamentului de "Reforma". De acolo s-a transferat la Banca Mondiala, unde lucreaza si in prezent.

"Pot spune ca este o oportunitate din punct de vedere profesional. Spitalul Universitar este un spital modern in care calitatea serviciilor poate fi imbunatatita si speram ca o vom face", a declarat Radulescu.

Aseara, el a preluat functia de director general interimar al Spitalului Universitar de la Sorin Oprescu, care i-a predat-o cam in sila. "Am executat ordinul ministrului Sanatatii intocmai si la timp, astfel incat Silviu Radulescu devine, incepand de azi (ieri - n.r.) director, atat timp cat va dori ministrul Sanatatii", a declarat Sorin Oprescu. Noul director si-a inceput activitatea intr-un mediu ostil, scriu agentiile de presa, fiind primit de un "comitet" de protestatari - bucatarese, femei de serviciu si infirmiere - care scandau lozinci pro-Oprescu. Medicii insa s-au abtinut de la manifestari dusmanoase. Intr-o conferinta de presa comuna, Sorin Oprescu l-a asigurat pe inlocuitorul sau ca va discuta cu personalul spitalului, astfel incat atmosfera de lucru sa fie lipsita de tensiuni. La randul sau, Radulescu a declarat: "Nu am venit aici pentru ca sunt mai bun, mai frumos, mai destept ca domnul Oprescu. Schimbarea s-a facut in urma unor verificari. Mie imi revine sarcina de a asigura ca aceasta uzina, Spitalul Universitar, sa functioneze. Cel putin in perioada interimatului".

Cel numit in functia de director general al Spitalului Elias este Vlad Romano. El este absolvent al Facultatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, a ocupat functia de presedinte la Agentia Nationala pentru Drepturile Copilului si a condus Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti. In prezent lucreaza la Institutul de Management si Sanatate Publica.

De asemenea, pentru Spitalul Clinic Judeten Mures a fost numit Lucian Baila. Noul conducator al Spitalului Judetean Mures, Lucian Baila, a precizat, insa, ca nu are pregatire economica si nici nu a ocupat pana in prezent functii de conducere. "Am fost membru in Senatul UMF intre 1990-1991, cand eram student, si am fost membru al Consiliului de Administratie al Spitalului Clinic Judetean Mures in perioada 1996-2000, a declarat Baila. El a mai spus ca lucreaza in sistemul de sanatate romanesc de 15 ani, plus 2 ani de experienta la un spital din Suedia, si ca este un sustinator al reformei in sanatate initiate de Nicolaescu.

Lista noilor directori de spital

- "Universitar" Bucuresti - Silviu Radulescu

- "Elias" Bucuresti - Vlad Romano

- "Sf. Pantelimon" Bucuresti - Dan Serban

- "Caritas" Bucuresti - Bogdan Jansen

- "C.C Iliescu" Bucuresti - Cezar Macarie

- "Fundeni" Bucuresti - Serban Marinescu

- "Bagdasar -Arseni" Bucuresti - Claudiu Turculet

- "N. Stancioiu" Cluj-Napoca - Mircea Barsan

- "Mavromati" Botosani - Ovidiu Florentin Mimor

- "D. Popescu" Timisoara - loan Sas

- Judetean Oradea - Ovidiu Gogu Cacuci

- Judetean Mures - Lucian Baila

- Judetean Constanta - Tiberiu Tofolean

- Judetean Arges - Gabriel Copciag

- Judetean Craiova - Cristina Calagiu


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.