Locuitorii orasului Ocnele Mari au fost ingroziti ieri la auzul vestii ca, in jurul orei 8.30, in caverna s-a produs un con de rupere si saramura se deverseaza in cantitati foarte mari.

Starea de confuzie a pus din nou stapanire pe localitate: unii sustin ca ceea ce se intampla este normal in cazul prabusirii controlate a cavernei, altii agita spiritele, afirmand ca nimeni nu a prevazut acest lucru. Exista si voci care declara ca deversarile de saramura provocate ieri ar fi o consecinta a cutremurului produs marti in Romania.

La prefectura a fost convocata Comisia pentru Situatii de Urgenta, prilej pentru prefectul Anuta Handolescu sa se agite si sa intre in contradictie cu cei care nu-i impartaseau parerile. Profesorul Florin Zamfirescu, coordonatorul operatiunii de prabusire controlata a cavernei, a dat asigurari ca situatia este sub control: "Se intampla ce era de asteptat, cu intarziere si cu deplasarea craterului spre sud". In caverna exista in prezent cateva sute de mii de metri cubi de saramura. Un metru cub de saramura pe secunda se scurge pe parau, fara a crea probleme locuitorilor din zona. Potrivit afirmatiile profesorului Zamfirescu, tot zbuciumul prefectului si implicit al celor afectati de prabusire este inutil.

Cei prezenti, care nu si-au spus parerea, susoteau faptul ca procesul de la Ocne a fost accelerat de cutremurul de ieri, si nu de actiunea factorului uman direct raspunzator. Oricum, suntem linistiti. Devierea traficului pe strada Nicolae Balcescu si decizia de evacuare a celor 12 familii nu sunt masuri imperios necesare, sustine profesorul Florin Zamfirescu. In replica, prefectul Anuta Handolescu pare decis sa evacueze intreaga localitate: "Domnul profesor nu este responsabil, responsabilitatea imi revine mie, si nu se circula".

Specialistii dau asigurari ca situatia este sub control

Florin Zamfirescu a explicat in termeni de specialitate cum s-a declansat prabusirea si care este evolutia acesteia. O adevarata problema a fost generata de lucrarile miniere vechi, de care nici nu s-a stiut. Caverna cu saramura are legatura directa cu acestea, fapt ce genereaza pierderea presiunii si cresterea debitului la izvoare. Insa, daca tinem cont de faptul ca in 2001 debitul saramurii a fost de 17 metri cubi pe secunda, in timp ce in prezent este de un metru cub, nu avem de ce sa ne facem probleme. "Nu suntem in pragul unui dezastru. Fenomenul inundatiilor nu va aparea", adauga profesorul Zamfirescu. Bazinul de colectare a saramurii, proiectat initial la capacitatea de 120 de mii de metri cubi, nu poate stoca in prezent decat maxim 60 de mii de metri cubi din cauza colmatarii. Insa, cele doua societati care utilizeaza saramura pot prelua, la sarcina maxima, cantitatea care este in plus.

Primarul se agita fara folos

Cu toate ca autoritatile centrale si specialistii dau asigurari ca acest proces nu este anormal, primarul localitatii, Gheorghe Radu, spune ca ceea ce se intampla nu era prevazut si nimeni nu poate sa prevada ce va urma. Specialistii care monitorizau evolutia fenomenelor la acest obiectiv au declarat situatia de "cod galben". Acest lucru inseamna ca autoritatile trebuie sa fie pregatite in orice moment sa evacuzeze populatia in caz de pericol. Nu se stie insa unde cu exactitate. "Conul format este foarte mare si deci ne asteptam la ce este mai rau. Suntem pregatiti in orice moment sa evacuam populatia din zona daca va fi nevoie. Tabara de la Ocnita este pregatita, desi cei de la centru spun ca aceasta este improprie pentru cazare. Dar, avand in vedere ca oamenii ar avea nevoie de adapost pe o perioada limitata, cred ca ii vom duce in prima faza acolo. Ar mai fi o posibilitate... Am inteles ca este vorba de o unitate militara. Vom vedea...".

Deci, cele 50-80 de persoane care ar trebui evacuate daca ar fi cazul nu au deocamdata un loc de cazare. Prima propunere, cea a taberei din Ocnita, a fost eliminata din cauza starii de degradare a acesteia. Aici nu exista curent electric si nici prize pentru ca oamenii sa se poata incalzi. Planul de colaps, codul rosu, este deja pus la punct de catre reprezentantii Comisiei pentru Situatii de Urgenta.

Handolescu trece la amenintari

Handolescu a cerut parerile specialistilor in domeniul protectiei mediului si apelor. Directorul Directiei Regionale a Apelor Olt, Toma Boncan, a incercat sa precizeze in ce masura este afectat Oltul de situatia creata. De fapt, nu i se cerea decat un raspuns scurt de "da" sau "nu" la intrebarea pusa. "La un metru cub pe secunda debit nu exista nici un risc, sunt linistit", a adaugat directorul. Cu greutate a reusit sa expuna o problema care-l nelinistea intr-un fel. Din analize s-au descoperit urme de produs petrolier la decantor, insa Florin Zamfirescu a precizat ca nu sunt cantitati mari de motorina in caverna pentru ca au fost scosi peste 1.000 de metri cubi. Tiberiu Berbece, inspector sef al Comisariatului Regional al Garzii Nationale de Mediu, considera ca "nu sunt probleme" in conditiile actuale.

Fara a tine cont de parerile specialistilor, prefectul nu are nici macar intentia de a linisti locuitorii din zona. Insa, nu ezita sa treaca la amenintari: "Daca nu iau masurile necesare in astfel de situatii, reprezentantii Comitetului pentru Situatii de Urgenta in frunte cu primarul localitatii intra sub incidenta legii".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.