Multi copii au fost vaccinati impotriva pojarului numai pe hirtie. Inca din anul 2001, exista un studiu facut in teritoriu, care releva faptul ca doar 65% din populatie avea anticorpi impotriva rujeolei, desi fusese vaccinata. Specialistii Ministerului Sanatatii au tinut la secret studiul, iar ministrii spun ca nu stiau despre avertizari.

Pe zi ce trece, noi nereguli in ceea ce priveste vaccinarea copiilor ies la suprafata. Epidemia putea fi prevenita daca nu se pierdea un studiu din 2001 comandat de UE, in care exista avertizarea in privinta unei epidemii de rujeola in 2004-2005.

"Acum, descoperim la Directiile de Sanatate Publica Judetene din ce in ce mai multi copii nevaccinati. Printr-un ordin al ministrului Sanatatii, se efectueaza in prezent o verificare in toata tara la nivelul DSP-urilor, pentru a vedea de ce pina acum nu s-a raportat acest lucru", spune Mircea Popa, consilier al ministrului Sanatatii, dar si copresedinte al Comisiei Nationale de Epidemiologie.

Avertisment pierdut

De asemenea, in opinia conducerii Ministerului Sanatatii, principalul factor care a dus la izbucnirea epidemiei de pojar inca din septembrie 2004 a fost ignorarea acestui studiu realizat in 2001 din fonduri europene. "Oamenilor li s-au recoltat probe de singe, pentru a se verifica daca au anticorpi impotriva virusului rujeolic. In judete, vaccinarea fusese efectuata la aproape toata populatia, dar s-a vazut ca existau zone in care doar 65% dintre oameni prezentau acesti anticorpi. Atunci trebuiau luate masuri imediate, pentru ca acest rezultat ne avertiza asupra unei epidemii ce urma sa se produca in 2004-2005", explica Popa.

Desi aratau ca inca de atunci vaccinarea antirujeolica nu era atit de eficienta pe cit se credea, rezultatele acelui studiu nu au fost facute publice, iar studiul s-a pierdut pe culoarele ministerului. Mai mult, ministrii Sanatatii care s-au perindat in acea perioada sustin ca nici macar nu au auzit de el. "Se poate sa fi fost, dar eu nu am auzit de el", spune Daniela Bartos. La fel, si Ionel Blanculescu zice ca "nici n-am auzit de el". Explicatia pentru disparitia misterioasa a studiului o da tot Mircea Popa. "A fost retinut prin dosare. Nu se mai stie de el. Noi avem acum doar o parte din datele pe care le cuprindea. Acum s-a infiintat o comisie care sa faca eforturi pentru a obtine toate datele de la Londra", arata consilierul ministrului.

Medicii pot raspunde penal

Desi problemele cu vaccinarea copiilor ies abia acum la suprafata, ele nu sint deloc noi. "Vaccinul a existat in permanenta la Institutul Cantacuzino. Acum de-abia am aflat ca au existat discontinuitati in aprovizionarea DSP-urilor. Noua nu ni s-a raportat nimic la acel moment", spune Mircea Cinteza, fost ministru al Sanatatii. Cu toate ca exista o lege din 2001 pentru sanctionarea penala a medicilor care nu vaccineaza la timp, sau a DSP-urilor care nu raporteaza corect situatia bolilor infectioase din teritoriu, in ultimii patru ani nu a fost luata nici o masura de acest gen.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.