Desi oficialii UE au declarat zilele trecute, cu ocazia vizitei premierului Tariceanu la Bruxelles, ca Romania este pe drumul cel bun spre integrare, optimismul acestora cu privire la aderarea la termen a Romaniei ramane moderat.

Daca pana acum marea coruptie, concurenta sau justitia ineficienta reprezentau obstacole pentru integrare, mai nou, lipsa de fonduri comunitare pentru extindere si euroscepticismul ne-ar putea mentine in afara granitelor UE cativa ani buni. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat, in prezenta lui Calin Popescu Tariceanu, ca propunerea Marii Britanii de micsorare a fondurilor pentru statele est-europene "nu creeaza premisele extinderii UE". Desi nu a mentionat explicit ca Romania si Bulgaria vor fi afectate direct de aceste reduceri de Buget, Barroso a aratat ca propunerea Marii Britanii este "inacceptabila" si inechitabila pentru noii membri est-europeni.

Totusi, mesajul principal al autoritatilor UE este ca in ciuda problemelor interne din Uniune, Romania trebuie sa continue implementarea reformelor pentru a putea adera la termen. "Romania trebuie sa prezinte masuri concrete pentru rezolvarea problemelor semnalate in raportul de monitorizare", a spus Jose Manuel Barroso. Acesta a apreciat, totusi, ca Romania a facut progrese impresionante in diferite domenii, dar ca este necesar un efort suplimentar pentru indeplinirea la termen a angajamentelor asumate. Premierul Tariceanu i-a explicat lui Barroso ca raportul de monitori zare din octombrie reprezinta un ghid pentru autoritatile de la Bucuresti si ca toate eforturile Romaniei pentru aderarea la UE sunt concentrate pe rezolvarea problemelor identificate in raport prin stegulete rosii si galbene.

"Romania poate demonstra ca va reusi sa devina membru al UE pe baza meritelor sale, nu a unei conjuncturi politice", a declarat Tariceanu in cadrul intrevederii pe care a avut-o luni cu presedintele Parlamentului European, Josep Borrell. Acesta a afirmat la randul sau ca Parlamentul European face tot posibilul pentru ca data de 1 ianuarie 2007, prevazuta pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, sa fie indeplinita.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.