Procurorii anticoruptie fac verificari cu privire la modalitatea in care a fost privatizat combinatul viticol Vidisamp din Husi, anchetatorii avand indicii cu privire la comiterea unor fapte de coruptie, sustin surse judiciare citate de Mediafax. Biroul de presa al Departamentului National Anticoruptie (DNA) a informat, ieri, ca institutia a primit de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie un dosar care priveste aspecte legate de societatea Vidisamp, dar precizeaza ca furnizarea mai multor date ar periclita mersul anchetei. Din spatele paravanului ridicat de DNA ies la iveala insa nume sonore.

In martie anul acesta, fostul combinat viticol SC Vidisamp SA Husi a fost vandut de lichidatorul judiciar, dupa cinci etape de licitatie, firmei Vincon SA Vrancea, cu suma de doua milioane dolari.

Vincon a cumparat o suprafata de 556 de hectare de vie, cele doua sedii ale fermelor viticole, atelierul mecanic si o parte a cladirii in care se afla sediul central al societatii Vidisamp Husi. Cumparatorul a achitat aproximativ 30 miliarde lei si urma ca, pana in iulie 2005, sa plateasca diferenta de bani catre lichidatorul judiciar Evalcont SRL din Piatra-Neamt.

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, 81,7% din societatea Vincon SA Vrancea este detinut de Luchi Georgescu, partenera co-finantatorului de la FC Dinamo, Gigi Netoiu.

Devenita celebra prin prisma relatiei pe care o are cu acesta, Luchi Georgescu s-a aflat anii trecuti intr-un amplu conflict cu statul roman care viza actiunile detinute la Vincon Vrancea. Georgescu a reusit insa sa pastreze, alaturi de fostul fotbalist Gheorghe Popescu, stocuri in valoare de peste zece milioane de dolari.

Procurorii lui Daniel Morar au intrat pe firul unei afaceri de cinci stele

La o prima vedere se pare ca si averea detinuta de Georgescu a avut de suferit ca urmare a acestui scandal. In topul celor mai bogati oameni din Romania, in anul 2002, Luchi Georgescu figura cu o avere personala de 15-20 milioane dolari, pentru ca dupa doi ani patrimoniul acesteia sa se diminueze brusc la 9-10 milioane dolari. La sfarsitul anului 2000, societatea Vincon avea o cifra de afaceri de 185 miliarde lei, 611 salariati si un profit de 90 miliarde lei si era sponsorul principal al Universitatii Craiova. La finele lui 2001 insa, Luchi Georgescu a facut, se pare, o cerere catre APAPS prin care a solicitat anularea contractului de privatizare incheiat in 1999 si returnarea celor 28 de miliarde achitate la licitatia respectiva.

De mentionat ca pretul societatii a fost de 198 miliarde, iar Luchi Georgescu urma sa achite integral aceasta suma in doi ani. Acest lucru nu s-a intamplat si ca urmare cererea lui Luchi Georgescu nu a primit avizul favorabil al APAPS, ba mai mult, societatea a fost somata sa coopteze urgent un actionar care sa redreseze situatia si sa achite intr-un termen scurt datoriile catre stat, reprezentate de diferenta de la 28 la 198 miliarde, plus penalizarile.

Luchi Georgescu nu este insa singura persoana ale carei interese se invart in jurul Vidisamp din Husi.

Primul proprietar al societatii a fost omul de afaceri Ion Vranceanu. Surse judiciare au declarat in presa centrala de ieri ca in acea perioada, Vidisamp ar fi acumulat datorii imense la stat, iar deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, este cel care l-a ajutat pe Vranceanu sa obtina, intre anii 2001 si 2004, reesalonarea restantelor catre stat. Acesta ar fi si motivul pentru care Hrebenciuc s-ar fi ales cu un nou dosar penal, ce se afla in aceste zile pe masa procurorilor din Departamenul National Anticoruptie. Procurorii nu confirma, dar nici nu infirma aceste legaturi.

Intreaga istorie a preluarii activelor Vidisamp a fost semnalata procurorilor de catre Garda Financiara Centrala, care la sfarsitul anului 2004, a depistat in urma unui control nereguli in administrarea societatii, presupusul prejudiciu cauzat bugetului de stat fiind de peste 500 miliarde lei vechi.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.