Banca Nationala a Romaniei (BNR) a restituit in noiembrie echivalentul a 20 kilograme de aur pur, de 24 k, persoanelor si lacaselor de cult care au fost jefuite de regimul comunist.

"Am restituit persoanelor fizice 14 kilograme aur de 24 k, iar institutiilor de cult echivalentul a sase kilograme de aur pur", ne-a declarat Mugur Stet, oficial al bancii centrale. In noiembrie, rezerva de aur a bancii centrale s-a redus cu 24 de kilograme, diferenta de 4 kilograme fiind data de regularizarile depozitelor, a adaugat Stet. Banca centrala reprezinta statul in procesele intentate de cei carora aurul le-a fost confiscat, inlocuind Ministerul Finantelor, potrivit noilor reglementari. Pentru

a-si primi inapoi "cocoseii" si bijuteriile confiscate abuziv pagubitii trebuie sa castige un proces in instanta, caz in care isi vor recupera cheltuielile de judecata. In noiembrie, rezerva de aur din vistieria bancii centrale "cantarea" 104,9 tone, dar valora peste 1,4 miliarde euro, cu 96,7 milioane euro mai mult ca in luna anterioara, ca efect al scumpirii aurului pe pietele internationale. La inceputul anului, rezerva de aur a tarii, de 105 tone, valora 1,1 miliarde euro.

Fata de inceputul anului, la finalul lunii noiembrie aurul din vistieriea BNR era cu peste 300 milioane euro mai valoros, singura explicatie fiind intarirea metalului galben pe pietele internationale. Ieri, uncia de aur se vindea cu 507,047 dolari pe pietele internationale, iar analistii estimau cresteri de pret, care ar putea atinge, in lunile urmatoare, 530 dolari/uncia.

Rezervele de valute si aur ale BNR au crescut cu numai 0,1% in noiembrie, totalizand 18,15 miliarde euro (21,2 miliarde dolari). Rezervele valutare au crescut cu 35,8 miliarde euro, la 16,73 miliarde euro, a anuntat BNR. Romania a platit luna trecuta mai mult de 300 milioane euro investitorilor care au cumparat eurobonduri in 2000.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.