Un influent congresmen american redeschide razboiul adoptiilor. Chris Smith a inaintat o rezolutie prin care cere Romaniei sa reia adoptiile internationale si UE sa inceteze presiunile asupra Bucurestiului. Autoritatile romane, sustinute de Bruxelles, resping cererile americanilor.

Pentru a doua oara in ultimele trei luni, Statele Unite isi manifesta dezacordul pentru pozitia Romaniei in ceea ce priveste adoptiile internationale, avind in vedere ca 200 de familii americane nu au mai putut adopta copii romani. Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Reprezentantilor, Chris Smith, a depus un proiect de rezolutie care se poate transforma intr-o ferma declaratie a Congresului fata de politica de adoptii internationale a Romaniei.

Congresmenul vrea sa scoata UE din joc

Congresmenul de New Jersey adreseaza rezolutia atit Romaniei, cit si Uniunii Europene. El cere Romaniei reluarea adoptiilor internationale si nu vrea ca UE sa se implice in aceasta situatie. "Cer ca UE si statele sale membre sa nu impie-dice Guvernul Romaniei in eforturile sale de a plasa copiii orfani si abandonati in familii stabile intr-o maniera care este in concordanta cu obligatiile Romaniei prevazute in Conventia de la Haga", se arata in rezolutia congresmenului. Proiectul lui e deja sprijinit de mai multi congresmeni si este in portofoliul Comisiei pentru Relatii Internationale. Chris Smith vrea insa ca rezolutia sa treaca prin plen pina la sfirsitul anului si are sanse sa reuseasca.

Tariceanu este ferm

Premierul Calin Popescu Tariceanu ne-a declarat ieri ca "Romania a pus punct exportului de copii. Americanii trebuie sa inteleaga ca avem o lege in conformitate cu normele UE". Iar premierul roman nu vorbeste de capul lui, ci are sprijinul executivului european. Ca raspuns la cererea congresmenului american, delegatia Comisiei Europene in Romania si-a reafirmat pozitia de sustinator si chiar promotor al noii legislatii cu privire la drepturile copilului si la adoptie. Mai mult, modificarea lor ar insemna de fapt o "incalcare atit a conventiilor internationale pentru drepturile omului, cit si a legislatiei romanesti", potrivit comunicatului remis de Delegatie.

Si autoritatile romane s-au asezat pe pozitii ferme si nu vor sa renunte la noua legislatie, despre care spun ca este conforma cu trei importante acorduri internationale: Conventia Europeana pentru Drepturilor Omului, Conventia ONU privind Drepturile Copilului si Conventia de la Haga privind Adoptia Internationala. Problema este ca Washingtonul nu a semnat nici una dintre aceste Conventii. "Ne raportam la legislatii diferite. Americanii au o alta legislatie fata de noi. Si sint si alte interese la mijloc. Si eu as face la fel in locul lor, avind in vedere ca 200 de familii vor sa adopte copii romani. Dar noi nu vom schimba legislatia", a spus Theodora Bertzi, directoarea Oficiului Roman pentru Adoptii.

Legislatia romaneasca - platita si de americani

Potrivit Theodorei Bertzi, Romania a primit fonduri si de la UE, si din SUA pentru a implementa noua legislatie privind protectia copilului, in vigoare din ianuarie 2005. Astfel, in cadrul programului ChildNet al organizatiei americane USAID, Romania a primit 15 milioane de dolari pentru noua legislatie, adica pentru stabilirea standardelor, europene, de altfel, si a ghidurilor metodologice. In timp ce UE a dat 47 de milioane de euro pentru reformarea sistemului de protectie a copilului.

8.000 de copii romani adoptati in SUA

Peste 8.200 de copii romani au fost adoptati de familii americane, intre 1990 si 2004, potrivit statisticilor Comisiei Helsinki. Dar, din octombrie 2001, adoptiile pentru straini au fost stopate printr-un moratoriu emis in urma criticilor internationale primite de la Uniunea Europeana si SUA.

Ulterior, in decembrie 2004 a fost adoptata legea definitiva, care pune pe ultimul loc adoptiile internationale. Actuala lege a adoptiilor permite infierile internationale doar pentru bunicii naturali stabiliti in alte tari. Prin noua lege se incurajeaza adoptiile nationale si reintoarcerea copiilor din centrele de plasament in famiile bilogice.

Congresmenul Smith e cunoscut pentru fermitate

Chris Smith este un republican conservator, catolic, cunoscut pentru fermitatea cu care lupta pe subiectele care intra in grija comisiei lui. De altfel, tot el a condus sedinta din septembrie 2005, cind ambasadorul Romaniei, Sorin Ducaru, a fost audiat in Congresul american la Comisia pentru drepturile omului pe tema adoptiilor, in acelasi timp cu vizita presedintelui Basescu in SUA.

"Primul telefon primit s-a referit la adoptii"

"In prima zi in care am devenit ministru, primul telefon pe care l-am primit s-a referit la adoptii", a declarat ieri, la Bruxelles, Monica Macovei. "A fost prima intrebare pe care am primit-o de la o ambasada straina la Bucuresti. Si de atunci continua intrebarile, desi nu am nimic de-a face cu adoptiile". Ministrul Justitiei a admis ca "sintem citeodata intre ciocan si nicovala, dar mergem pe drumul cel drept. Am adoptat aceasta lege si vrem s-o respectam". Intrebata daca presiunile americane vor ramine fara ecou, Macovei a raspuns ca "legea nu o schimbam si o aplicam ferm. Nu deschidem usite prin spatele legii".

Condoleezza vine marti in Romania

Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, dr. Condoleezza Rice, va veni, marti dupa-amiaza, la Bucuresti. Seful diplomatiei americane va semna impreuna cu omologul ei roman, Mihai-Razvan Ungureanu, acordul prin care se vor infiinta doua baze militare americane, la Mihail Kogalniceanu si la Fetesti. Dr. Rice va fi primita de presedintele Traian Basescu si de prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu. Surse diplomatice de la Washington ne-au precizat ca dr. Rice va avea o intrevedere cu membri ai comunitatii americane in Romania.

Dupa ce miercuri a depus juramintul la Departamentul de Stat, noul ambasador al SUA in Romania, Nicholas Taubman, isi va prezenta, se pare, luni, scrisorile de acreditare in fata presedintelui Traian Basescu. Debutul misiunii sale la Bucuresti coincide cu cel al vizitei sefei sale de la Departamentul de Stat. Prioritatile lui Taubman sint: petrolul caspic, democratizarea zonei Marii Negre, lupta impotriva coruptiei si reluarea adoptiilor de copii romani de catre SUA. Vizita Condoleezzei Rice in Romania coincide cu cea presedintelui Serbiei, Boris Tadic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.