Declasificarea arhivei fostei societati ICE Dunarea, prin care se derulau afacerile Securitatii, este de fapt o punere la adapost la Arhivele Nationale, unde nu pot fi vazute decit documentele mai vechi de 30 de ani.

Propunerea de declasificare a arhivei ICE Dunarea a apartinut lui Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, iar CSAT a aprobat operatiunea. A facut-o insa intr-o maniera suspecta. CSAT a refuzat predarea arhivei catre CNSAS, caz in care aceasta ar fi fost imediat accesibila cercetatorilor, ci a decis transmiterea acesteia catre Arhivele Nationale, ceea ce inseamna ca vor putea fi studiate doar documentele cu o vechime mai mare de 30 de ani. Dan Voiculescu a intrat in relatie cu ICE Dunarea in 1981, deci faptele sale vor putea fi cunoscute abia incepind cu 2011.

Arhiva "Dunarea" ar trebui sa fie accesibila incepind cu data de 7 ianuarie 2006, dupa cum a afirmat presedintele Traian Basescu, luni, la TVR. "Arhiva Dunarea a fost predata Arhivelor Statului, in asa fel incit ea sa faca obiectul cercetarilor", a spus acesta. Pentru multe documente, declasificarea nu se va produce insa decit pe hirtie.

CNSAS, nebagat in seama

Potrivit Legii Arhivelor Nationale, din 1996, "documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei pot fi consultate, la cerere, de catre cetateni romani si straini, dupa 30 de ani de la crearea lor". Termenul indelungat de pastrare ca documente clasificate pare a fi, de fapt, motivul pentru care au fost alese Arhivele Nationale ca loc de depozitare si acces la Arhiva "Dunarea".

"Daca ar fi ajuns la noi, dosarele ar fi putut fi studiate imediat, insa la Arhivele Nationale termenul este de 30 de ani. De exemplu, in 2006 vor fi accesibile doar documente create pina in 1976", explica Gheorghe Onisoru, presedintele CNSAS. Lucru destul de rar, in Colegiul CNSAS a fost unanimitate atunci cind s-a cerut oficial CSAT preluarea Arhivei "Dunarea" de la SIE. "Ni s-a parut normal sa ajunga la CNSAS, intrucit este vorba despre o unitate din cadrul fostei Securitati", spune Claudiu Secasiu, membru in Colegiul CNSAS. CSAT nici nu s-a obosit insa sa raspunda CNSAS. "Am aflat ca au fost alese Arhivele Nationale, intrucit ar fi foarte multe documente cu caracter economic. Mi se pare firesc ca documentele care tin de politia politica sa ajunga la CNSAS", comenteaza Onisoru.

SIE: "Le-am dat si rafturi"

Arhivele Nationale par un loc impropriu pentru Arhiva "Dunarea" si datorita faptului ca acestea nu au spatiu suficient de depozitare. "Vom pune aceasta arhiva acolo unde avem loc, intr-unul dintre cele cinci depozite pe care le avem", raspunde chestorul Ioan Oros, directorul adjunct al Arhivelor Nationale. Potrivit acestuia, angajatii Arhivelor Nationale au facut deja o "selectionare a celor 6.122 de dosare". "Le-am dat inclusiv rafturi celor de la Arhivele Nationale pentru acest transfer", spune Niculae Vintilescu, purtator de cuvint al SIE.

O arhiva paralela la BCR

Arhiva "Dunarea" a fost desecretizata prima data de Emil Constantinescu, fiind resecretizata in 2001 de Ion Iliescu. La inceputul anului, liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a cerut declasificarea ei pentru elucidarea relatiilor sale cu Securitatea, fiind acuzat ca ar fi derulat operatiuni financiare sub paravanul Securitatii, prin firma "Crescent".

"Din aceasta arhiva se poate afla modul in care acesti bani au fost transferati din conturile Securitatii la dispozitia lui Ceausescu in beneficiul persoanelor care au fondat marile afaceri din Romania", a declarat fostul sef de stat. Fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, a dezvaluit faptul ca, pe linga aceasta arhiva, mai exista una la BCR, care a preluat toate documentele fostei Banci Romane de Comert Exterior (BRCE), "prin intermediul careia s-au derulat toate operatiunile financiar-bancare ale ICE 'Dunarea>> si implicit ale fostului Departament al Securitatii Statului".

FOND DE 5 MILIARDE DE DOLARI

Potrivit fostului sef al SIE, Catalin Harnagea, "peste cinci miliarde de dolari au fost vehiculati prin conturile ICE Dunarea, bani care au mers la achitarea datoriei externe a Romaniei, din ordinul lui Ceausescu".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.