Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, a facut plingere penala impotriva celor care au semnat contractul cu Bechtel. Printre acestia nu se numara insa si Miron Mitrea, fostul ministru de resort.

Presedintele PD Emil Boc a dezvaluit ieri, la Cluj, ca ministrul Transporturilor Gheorghe Dobre a facut o plingere penala impotriva acelora care si-au pus semnatura pe contractul incheiat cu compania americana Bechtel pentru construirea autostrazii Transilvania. Contractul cu Bechtel a fost semnat de catre Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR). In 2004, cind s-a semnat contractul, director CNADNR era Mihai Basulescu. "Nu stiu nimic, n-am auzit nimic, nu am nimic de comentat", ne-a spus Basulescu. Fostul ministru Miron Mitrea a confirmat insa ca Basulescu a fost cel care si-a pus semnatura pe contract.

Anglo-saxonii si francofonii

Ministerul Transporturilor si compania Bechtel se afla aproape de finalizarea negocierilor in privinta trecerii contractului pe legislatie romaneasca in ceea ce priveste acordarea avansului si a scrisorii de garantie. "Contractul cu compania Bechtel respecta mai mult legislatia anglo-saxona. Noi sintem francofoni. Trebuia modificat", a spus Dobre. In urma renegocierii contractului, compania americana va primi de la partea romana un avans de 30% din suma prevazuta in buget pentru lucrarile din anul respectiv. "Spre exemplu, daca pentru la anul sint prevederi bugetare de 100 de milioane de euro pentru autostrada Brasov-Bors, Bechtel va primi 30 de milioane de euro, pe care va trebui sa-i justifice la sfirsitul anului", a mai spus ministrul Transporturilor.

Proiectul nu va fi abandonat

Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat si el la Cluj, a a spus ca, daca actualul ministru al Transporturilor va respecta contractul asa cum a fost incheiat in forma initiala, va intra in contradictie cu legea achizitiilor publice. "Proiectul autostrazii Transilvania va continua de indata ce problemele de ordin legal vor fi rezolvate prin renegocierea contractului intre guvern si firma constructoare, Bechtel", a mai spus premierul Tariceanu.

Eurodeputat nelamurit

Europarlamentarul britanic conservator Daniel Hannan a solicitat Comisiei Europene un raspuns in legatura cu oportunitatea finantarii coridorului IV paneuropean: "Daca guvernul roman continua lucrarile la autostrada Bors-Brasov, atribuite fara licitatie in 2003 firmei Bechtel si cu un buget de 2,5 miliarde de dolari, va continua Comisia sa finanteze proiectul de autostrada europeana paralela de 415 km de-a lungul coridorului IV paneuropean?" Raspunsul Comisiei este asteptat in 5-6 saptamini.

"Avem o pozitie absolut negativa fata de acest proiect", ne-a declarat recent Ioannis Gheivelis, din cadrul Directiei Transporturi a Comisiei Europene. El enumera trei motive: autostrada Bechtel nu se regaseste pe reteaua de transport transeuropean, e facuta fara licitatie si poate avea implicatii negative pentru investitia UE in coridorul IV.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.