Materialul publicat ieri de „Academia Catavencu“ si de „Cotidianul“, privind strategia anti-Basescu schitata pe Internet de Miron Mitrea, a stirnit reactii vehemente din partea PD si o negare totala din partea presedintelui PSD, Mircea Geoana. O „cititoare pe buze“, experta in limbajul mimico-gestual, a aratat ca Geoana nu e tocmai sincer.

Mircea Geoana neaga faptul ca ar fi stiut ce facea Miron Mitrea la sedinta de partid de la Ploiesti, cind schita strategia anti-Basescu pe calculator, chiar daca acesta statea linga el si cei doi au avut mai multe schimburi de replici pe parcursul sedintei. "Nu stiu ce facea Miron Mitrea. Nu am vazut. Am vorbit deja cu el sa dea un raspuns. Direct de la sursa", ne-a declarat Geoana.

Filmuletul de la Ploiesti il contrazice insa total pe Mircea Geoana. Daca presedintele PSD a negat doua zile la rind ca habar n-are despre conversatia lui Mitrea de pe messenger, inregistrarea arata nu doar ca el a fost mereu cu ochii in ecranul laptopului lui Mitrea, dar si ca i-a ascultat comentariile.

La solicitarea "Cotidianului", Janina Turcu, specialist in limbajul mimico-gestual la Filiala Asociatiei Surzilor Bucuresti, a "tradus" ce i-a spus Mitrea lui Geoana. Astfel, cind Mitrea conversa pe messenger cu Andra Ornea despre "lansarea ideii cu sindicatele sustinute de Basescu" ori ca "trebuie sa facem publica aceasta strategie a marinelului", secretarul general al PSD s-a intors catre Geoana, i-a aratat dialogul de pe chat si a completat: "In legatura cu problema strategiei, s-a derulat (…) asa cum ti-am spus (…) Si eu am pus sa se faca o verificare". Geoana a dat din cap a aprobare si apoi s-a prefacut interesat de discutiile de la masa.

Mitrea i-a mai facut lui Geoana confidente si cind ii scria Cameliei Ionescu, angajata cabinetului sau, despre eforturile pe care le face pentru a o plati suplimentar. El i-a scris pe Ymess Cameliei "acum este o concurenta sa se puna mina pe oameni buni si tu esti", iar apoi, lui Geoana, i-a spus, in doua rinduri: "cam asa se intimpla cu oamenii buni si asa a fost. (…) Exact asa se intimpla".

Videanu iese la atac

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a prezentat ieri o inregistrare de la reuniunea liderilor PSD de la Ploiesti, intrunire la care Miron Mitrea a avut controversatul dialog pe messenger. Videanu a spus ca prezentarea acestei inregistrari nu este intimplatoare, ea venind tocmai cind DNA a constatat lipsa de probe in dosarul stenogramelor. Presedintele executiv al PD crede ca aceasta strategie a PSD, "chiar daca nu are urmari, lasa urme", referindu-se la declaratiile unor reprezentanti "mai impulsivi" ai PNL si PD, dupa aparitia unor informatii referitoare la disensiuni in cadrul Aliantei.

El a precizat insa ca nu toate divergentele dintre liberali si democrati pot fi puse pe seama acestei strategii a PSD. In ceea ce priveste implicarea la virf in acest scandal, Videanu crede ca e imposibil ca presedintele PSD Mircea Geoana sa nu fi stiut despre conversatia electronica a lui Mitrea, mai ales ca in imaginile prezentate cei doi erau unul linga altul.

Diaconescu o scalda

In ciuda evidentei imaginilor preluate de pe laptopul lui Miron Mitrea, purtatorul de cuvint al PSD neaga chiar existenta unor asemenea strategii. "Ce pot sa va spun cu toata seriozitatea este ca nu exista in PSD nici un fel de strategie de intoxicare sau de transmitere de mesaje false", spune Diaconescu. El spune ca in discutiile pe care le avea Mitrea pe messenger se dezbatea strategia Aliantei de racolare a UDMR si PC. "In primul rind, din cite am vazut cel putin din fragmentele publicate, toata discutia se refera la eventualele strategii in Alianta sau in legatura cu domnul presedinte Basescu privind santajarea UDMR si PC pentru a participa la guvernare", adauga fostul ministru al Justitiei.

Miron Mitrea: "N-am scris eu mesajul cu masonul"

Miron Mitrea a comentat ieri episodul schimbului de mesaje pe care l-a purtat la Ploiesti cu colaboratoarele sale, atragind atentia asupra unei erori ce a aparut ca atare in toate ziarele care au preluat subiectul. El a aratat ca mesajul in care se spunea ca urma sa apara pe un site legionar un articol despre calitatea de mason a lui Basescu nu l-a scris el, ci colaboratoarea sa, Andra Ornea, in timp ce se conversa cu el. Mitrea vede in aceasta omisiune o tentativa de manipulare a presei in scopul de a-l compromite.

Aparent insa, el nu a reactionat la acest mesaj primit de la colaboratoarea sa, ceea ce ar putea indica ideea ca era la curent cu strategia. Mitrea spune ca ceva mai tirziu i-ar fi raspuns Andrei Ornea ca nu-l intereseaza apartenenta la masonerie a lui Basescu, insa acest mesaj al sau nu a mai fost filmat. Dragos Patraru, directorul saptaminalului "altPHel" din Ploiesti, care a publicat prima data conversatia, explica de unde a aparut eroarea: "Redactorul nostru a copiat de mina mesajele direct de pe camera digitala, care avea un ecran foarte mic. I-a fost incomod sa copieze repede si noi n-am mai verificat daca transcrierea corespunde intru totul replicilor capturate de camera".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.