Ministrul Justitiei, Monica Macovei a propus, ieri, revocarea din functie a procurorilor aflati la conducerea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme invocand, printre altele, faptul ca in perioada mai - octombrie 2005 nu s-a solutionat nici unul dintre dosarele privind faptele de coruptie savarsite de demnitari.

Propunerea ministrului Justitiei urmeaza a fi analizata de catre Consiliul Superior al Magistraturii, dupa avizul consultativ in privinta procurorului sef Gheorghe Draghici si a procurorului sef adjunct Niculae Andrei, decizia urmand sa fie luata de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Potrivit comunicatului remis ieri de catre Biroul de presa al ministerului, "principalul motiv al propunerii de revocare din functiile de conducere a celor doi procurori il reprezinta exercitarea necorespunzatoare a atributiilor privind organizarea eficienta a activitatii, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale".

In sprijinul afirmatiilor sale, Monica Macovei a invocat o nota de control a CSM, potrivit careia in semestrul II al anului 2004, sctia a dispus trimiterea in judecata intr-o singura cauza, in semestrul I al acestui an doar pentru 4 cauze, dintre cele 359 solutionate, intocmindu-se rechizitoriu. Restul au fost declinate sau "rezolvate" prin netrimitere in judecata. De asemenea, din analiza volumului de activitate al fiecarui procuror a rezultat ca "procurorul sef adjunct nu a luat masuri pentru repartizarea echilibrata a lucrarilor si dosarelor catre procurori si nu a luat in consideratie complexitatea dosarelor si specializarea procurorilor".

Mai mult, pentru a evita raspunderea nefinalizarii unor dosare din perioada 2000-2004, conducerea sectiei le-a reinregistrat sub un numar nou, astfel incat acestea figureaza ca "nou intrate".
In ceea ce priveste solutionarea cauzelor in care sunt implicati demnitari, din analiza efectuata de DNA la preluarea acestor dosare ca urmare a redobandirii competentei a rezultat ca in perioada in care aceste dosare au fost pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica nu s-au continuat cercetarile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.