Fosta conducere a Postei Romane a cumparat un sediu pentru un oficiu postal la un pret de 60 de ori mai mare fata de pretul cu care vinzatorul il cumparase anterior de la o firma.

SC Universal SA a vindut pe 4 octombrie 2001 unui anume Dumitru Radulescu un sediu, in Bulevardul Libertatii nr. 1, la pretul de 720 de milioane de lei vechi. Dupa un an de zile, Radulescu a vindut cladirea Postei la pretul de 43 de miliarde de lei vechi. Tranzactia s-a efectuat in urma unei licitatii la care au participat doar Dumitru Radulescu si SC Universal SA. Deoarece SC Universal SA a propus CNPR un spatiu la un pret mai mare, comisia de licitatie l-a declarat cistigator pe Radulescu.

Licitatia a incalcat Regulamentul de Achizitii

Posta Romana avea prevazute in buget doar 35 de miliarde de lei pentru cumpararea unui sediu destinat Oficiului Postal 5. Deoarece cea mai buna oferta era in valoare de 43 de miliarde de lei, comisia de licitatie a solicitat conducerii CNPR inca 10 miliarde de lei. Dupa ce adresa sefei comisiei de licitatie a trecut pe la Andrei Marinescu, directorul Departamentului Dezvoltare Strategica, si pe la Gabriel Mateescu, directorul general, Consiliul de Administratie a aprobat suplimentarea cu suma solicitata. Potrivit Regulamentului de Achizitii, conducerea CNPR nu avea dreptul sa ia aceasta decizie, ci trebuia sa anuleze achizitia, deoarece au fost prezentate numai oferte care depaseau valoarea fondurilor alocate.

Concedii si lipsa de cvorum la adjudecare

Dupa suplimentarea de 10 miliarde de lei, comisia de licitatie s-a reunit pentru a-l declara pe Radulescu cistigator. Doi dintre cei cinci membri ai comisiei de licitatie, Mihaela Matei si Laurentiu Negrea, au intrat in concediu, nedorind sa participe la sedinta de adjudecare. Regulamentul de Achizitii spune insa ca "orice decizie a comisiei de licitatie trebuie sa intruneasca acordul a cel putin doua treimi din numarul membrilor sai". Deci comisia trebuia sa aiba in componenta cel putin patru membri pentru a putea lua o decizie.

"Este o coincidenta dubioasa"

Despre felul in care a decurs achizitia sediului pentru OP 5, Mihai Toader, actualul directorul general al Postei, ne-a declarat: "Daca la licitatie au participat doar Radulescu si firma de la care a cumparat el sediul, atunci e grav. E o coincidenta care pare dubioasa". Andrei Marinescu, cel care se ocupa de "Dezvoltarea Strategica" la Posta, a fost lovit de amnezie atunci cind a fost pus de directorul Toader sa explice cum au decurs lucrurile. "Nu-mi mai amintesc detaliile acelei licitatii. A fost acum citiva ani", ne-a spus Marinescu. Radulescu nu a putut fi contactat pentru a ne explica cum a reusit o astfel de performanta imobiliara. De altfel, el a fost reprezentat prin mandat in tranzactia cu Posta de catre Sorin Florian Boldi. Nici Gheorghe Ionescu, directorul SC Universal SA, cel care a reprezentat firma in tranzactia cu Dumitru Radulescu, nu a putut fi gasit. De la colegii sai am putut afla doar ca Ionescu nu mai lucreaza la Universal.

Expertii sint uluiti

"De cind ma ocup de tranzactii imobiliare, n-am intilnit o asemenea situatie. Practic, e imposibil. Cele doua tranzactii ascund niste interese", ne-a declarat Dragos Mina, administrator la Provila Imobiliare. "In 2002, pretul unui metru patrat de spatiu comercial in zona Bdul Libertatii era in jur de 400 de euro. Or, raportul de evaluare a cladirii vorbeste de peste 800 de euro pe metrul patrat. E extrem de curios pretul la care s-a vindut initial, dar si mai curios e pretul la care s-a cumparat a doua oara", e de parere Tiberiu Juganaru, agent imobiliar la Timona.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.