Federatiile sindicale din educatie au decis, luni, sa puna capat grevei generale declansate pe 7 noiembrie urmand sa semneze acordul cu Guvernul privind cresterea salariilor cu aproape 12 la suta.

La finalul negocierilor de duminica, liderii celor patru federatii sindicale au trimis in teritoriu noua varianta de acord cu Guvernul, pentru a fi analizata si a se stabili daca este justificata sau nu o continuare a grevei generale. Textul acordului a fost analizat de membrii fiecarei organizatii sindicale in parte, respectiv de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale, Federatia "Spiru Haret" si Federatia "Alma Mater".
Propunerile guvernului au fost discutate apoi intr-o sedinta comuna a liderilor din teritoriu.

Hotararea de luni a fost precedata de anuntul facut de sindicatele din mai multe judete cu privire la reluarea cursurilor, incepand de marti, in mai multe unitati scolare din tara. Pe de alta parte, cadrele didactice aflate in greva foamei au renuntat treptat, in ultimele doua zile, la aceasta forma extrema de protest.Guvernul a propus duminica o crestere salariala de 11,83% in doua etape: cu aproximativ 5,5% din ianuarie 2006 si alte 6% de la 1 septembrie 2006.

In urma acestor majorari succesive, salariul mediu al cadrelor didactice ar urma sa creasca cu peste 1.250.000 lei vechi, reprezentand in termeni reali - suplimentar fata de nivelul estimat al inflatiei - o crestere nominala de 4,51%.

Crestere salariala in doua etape
5,5% de la 1 ianuarie 2006
6% de la 1 septembrie 2006
efortul bugetar de 4.718 miliarde lei vechi

Majorarile salariale ar urma sa fie operate diferentiat, cu prioritate pentru categoriile de cadre didactice cu vechime de pana la zece ani. Efortul bugetar total aferent acestor majorari este estimat la 4.718 miliarde lei vechi. Decizia de suspendare a grevei generale a fost facuta publica la cateva ore dupa ce Curtea Constitutionala a respins, cu unanimitate de voturi, exceptiile ridicate de sindicatele din educatie cu privire la neconstitutionalitatea unor articole din Legea conflictelor de munca. Hotararea va fi trimisa instantei Tribunalului Bucuresti, care urmeaza sa stabileasca un termen de reluare a procesului privind legalitatea grevei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.