Liberalii vor sa spulbere acuzatiile privind presupusele centre de detentie CIA din Romania asa ca cer ca Parlamentul sa clarifice speculatiile.

Senatorul PNL Norica Nicolai, vicepresedinte al Comisiei de Aparare din Senat, a cerut, ieri, infiintarea unei subcomisii parlamentare care sa ancheteze existenta pe teritoriul Romaniei a unor centre de detentie utilizate de CIA. Nicolai a declarat ca autoritatile romane trebuie sa dea dovada de transparenta in acest caz si sa procedeze la o investigatie pentru a nu exista suspiciuni. "Nu pun la indoiala afirmatiile presedintelui Traian Basescu, dar suntem obligati sa dam dovada de transparenta si sa procedam la deschiderea unei investigatii", a afirmat Nicolai.

Ea sustine ca, personal, nu crede ca aceste centre au existat pe teritoriul Romaniei, "dar este foarte posibil ca avioane utilizate de CIA sa fi tranzitat sau sa fi aterizat pe teritoriul tarii pentru diverse activitati". Potrivit senatorului liberal, cat timp astfel de activitati nu s-au desfasurat pe teritoriul tarii, orice tranzit, orice survol, orice aterizare este legala, dar autoritatile sunt obligate sa demonstreze Uniunii Europene ca Romania nu este "o anexa pe statul de plata al SUA".In cazul in care investigatia va releva faptul ca CIA a avut centre de detentie in Romania, persoanele responsabile de aceasta situatie vor trebui sa raspunda, sustine Norica Nicolai.

Iliescu: O diversiune

La randul sau, fostul presedinte a negat ferm ca ar fi existat asemenea centre in Romania. Este o "diversiune", iar autoritatile romane si cele americane nu au discutat niciodata o asemenea chestiune, a declarat Ion Iliescu.
"E o diversiune. O disputa in plan american a acestor probleme si apar si victime colaterale. Asa ceva nu s-a pus niciodata nici macar nu s-a deschis aceasta problema. Nu a existat o astfel de propunere pentru factorii romani", a spus fostul sef al statului. "Daca s-a facut ceva, s-a facut pe sest, fara cunostinta noastra, dar nu pe teritoriul romanesc, nu spatii de detentie, nimic din acest punct de vedere. Cred ca sunt la noi oameni care cupleaza la asa ceva din demagogie politica", a adaugat Iliescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.