Dupa Ceamurlia de Jos, Maliuc si Caraorman, virusul H5 al gripei aviare a iesit din judetul Tulcea, pe harta focarelor adaugindu-se de simbata localitatea Scarlatesti din judetul Braila. Localitatea a intrat in carantina.

Virusul H5 al gripei aviare a fost depistat, simbata, la probele prelevate de la o curca din satul Scarlatesti, comuna Ciresu, judetul Braila. Conform procedurilor, Scarlatesti a intrat de ieri in carantina, toate pasarile urmind sa fie ucise in timp ce populatia va fi vaccinata.

Scarlatestiul, ocolit si de trenuri

Intrucit satul se afla la o distanta mai mare de trei kilometri de orice alta localitate, masurile de ucidere a pasarilor se vor aplica doar pe raza satului. De asemenea, pentru prevenirea extinderii focarului s-a interzis tranzitul in si din localitate al persoanelor, animalelor si pasarilor. S-au constituit filtre permanente pe drumurile judetene Scarlatesti-Dudescu, Scarlatesti-Vultureni si Scarlatesti-Batogu, pe drumul comunal Scarlatesti-Ciresu si in zona de sud-est a satului Scarlatesti. Nu in ultimul rind, din 27 noiembrie, nici un tren de calatori nu va mai opri in halta Scarlatesti.

15.000 de oratanii

"Din aceasta dimineata (duminica, n.red.) au inceput sa fie ucise pasarile. Miine (azi, n.red.), in cadrul Comandamentului National Antiepizootic se vor discuta sumele pe care le vom aloca in vederea despagubirii proprietarilor", ne-a declarat Gabriel Predoi, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Potrivit acestuia, probele de la Scarlatesti vor fi trimise la laboratorul de specialitate din Marea Britanie, la o data care va fi stabilita de Institutul National de Diagnostic pentru Sanatatea Animalelor. Din datele Ministerului Agriculturii, in sat exista in jur de 400 de gospodarii si un numar de aproximativ 15.000 de pasari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.