"Sint convins ca Schröder, cu experienta sa internationala, va fi un plus pentru trust, deoarece ca proprietar de media trebuie sa fii activ si politic", a declarat ieri Michael Ringier, proprietarul trustului de presa cu baza in Elvetia.

Schröder - "deschizator de usi"

Michael Ringier a declarat ieri ca fostul cancelar nu va ocupa o functie in vreun for de conducere, ci va conta mai ales pe "functia de deschizator de usi a unuia dintre cei mai mari oameni de stat la ora actuala". Schröder va incepe oficial colaborarea cu Ringier de la 1 ianuarie 2006.

Prietenia lui Ringier cu Schröder dureaza de mai multi ani: "A fost intotdeauna clar ca vom face ceva impreuna. Iar acum a venit momentul", a spus Michael Ringier. Din relatarile presei germane, a rezultat ca in septembrie 2004, Michael Ringier a dat o cina privata la care invitat de marca a fost cancelarul german. De asemenea, dupa Festivalul de film de la Locarno, in august 2005, Ringier a dat o receptie la care oaspeti de onoare au fost Schröder si fostul comisar european pentru Extindere, Günther Verheugen, tot social-democrat german. Desi nu a vrut sa dea detalii despre cuantumul salariului fostului cancelar, Michael Ringier a comentat: "Daca ar fi contat banii, nu ar fi venit la noi".

Socialisti, pasionati de presa

Anul trecut, echipele editoriale de la "Evenimentul zilei" si "Romania libera" au acuzat patronatul de presiuni pentru indulcirea tonului fata de PSD. Aceste presiuni au fost puse pe prietenia lui Adrian Nastase cu cancelarul Schröder si cu alti social-democrati germani. "Romania Libera" a dezvaluit ca, la inceputul lui 2004, patronul Michael Ringier ar fi apelat la liderii PSD de atunci - fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru de Externe Mircea Geoana, pentru a obtine un acord al Consiliului Concurentei la preluarea ziarului "Evenimentul zilei". In ziua turului II al alegerilor prezidentiale, Michael Ringier a fost in Romania pentru a se intilni cu cei doi candidati, Traian Basescu si Adrian Nastase.

Un alt socialist de marca, prieten cu social-democratul Schröder este Bodo Hombach. Fostul sef al Cancelariei si coordonator special al Pactului de Securitate pentru Europa de Sud-Est este director executiv al grupului de presa WAZ. Compania germana detine in Romania jumatate dintre actiunile ziarului "Romania Libera" impreuna cu milionarul Dan Adamescu si detine marca ziarului "National". Bodo Hombach a fost implicat in Germania intr-un scandal in care a fost acuzat de deturnare de fonduri. Jurnalistii de la "Romania Libera" s-au revoltat contra patronatului WAZ si au acuzat legaturi de afaceri intre guvernul Nastase si Bodo Hombach.

Trust de familie

Afacere de familie, Trustul Ringier s-a extins rapid nu doar in Europa de Est, ci si in China, Indonezia si Vietnam. Profitul inregistrat in 2004 l-a depasit cu 28% pe cel din anul precedent, 37,4 milioane de euro. Are 6.081 de angajati. In Romania, grupul Ringier detine "Evenimentul zilei", "Libertatea", "Prosport", saptaminalul "Capital" si mai multe reviste de specialitate.