Astazi, sindicalistii din Invatamint vor hotari daca ramin sau nu in greva. In ceea ce priveste continuarea protestului, liderii sindicalisti din invatamint s-au impartit in doua tabere.

Tabara Croitoru-Bobulescu ar ceda in fata guvernului

In prima tabara se afla Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), si Razvan Bobulescu, cel care conduce Federatia profesorilor universitari „Alma Mater". Cei doi considera ca au obtinut cite ceva si ar fi dispusi sa puna punct grevei. „Greva e un mare succes. Am reusit sa intoarcem un guvern sa-si asume alocarea a 5% din PIB pentru invatamint. La 1 iunie, vom putea reevalua acordul propus de guvern. Cred ca greva va mai dura o zi, doua", spune Catalin Croitoru.

Si Razvan Bobulescu inclina sa bata in retragere: „E clar ca guvernul nu o sa cedeze, si cineva va trebui sa puna capat conflictului. Basescu ne-a spus foarte clar ca nu primim peste 8%, chiar daca stam cinci ani in greva. Daca una dintre federatiile sindicale din preuniversitar nu semneaza acordul, nu-l semnez nici eu", spune Razvan Bobulescu.

Cornea si Isvoreanu, dispusi sa lase greva pe vara

De cealalta parte, Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), si Gheorghe Isvoreanu, cel care este presedintele Federatiei „Spiru Haret", sustin ca reluarea negocierilor la 1 iunie 2006 ar fi un moment prielnic pentru a obtine mai mult. „Negocierea va fi mult mai dura la 1 iunie, pentru ca atunci vom fi in pragul sfirsitului de an scolar, iar guvernul va trebui sa dea mai mult, pentru a nu risca inghetarea anului. Eu, personal, nu as ceda nici daca mi-ar taia o mina", spune Isvoreanu.

Aurel Cornea afirma ca oamenii sai din teritoriu ii cer sa mearga mai departe cu greva, si el va respecta dorinta lor. Dar, cu toate acestea, intrevede posibilitatea sa suspende greva pina in vara. „E si asta o solutie, numai ca si oamenii trebuie sa fie de acord cu ea", spune Cornea.

Presedintele Basescu a fost cel care le-a propus sindicalistilor din invatamint sa amine greva si sa negocieze in vara. Majorarea salariala de 8% pentru angajatii din invatamint a fost un moment de slabiciune cauzat, in principal, de usurinta cu care s-au facut unele promisiuni electorale si nu, in ultimul rind, de decizia profesorilor de a iesi primii in strada. Restul bugetarilor n-au nici macar o sansa sa obtina o majorare asemanatoare.

Avocatii ministerului, sindicalisti si ei

Toti angajatii Oficiului Juridic din Ministerul Educatiei sint membri de sindicat in cadrul federatiilor din invatamint. In momentul in care ministerul s-a vazut nevoit sa dea in judecata sindicatele, avocatii institutiei au recunoscut ca sint inscrisi in federatiile cu care ar fi trebuit sa se lupte in Justitie. Astfel, Ministerul a angajat o firma de avocatura. Pentru ca juristii nostri sint membri de sindicat, nu aveau cum sa mearga ei la proces si am apelat la firma particulara de avocati. Banii vor fi dati dupa terminarea procesului, afirma Paloma Petrescu, secretar de stat in MEC.